###message
Novinka!
Zavřít okno

Jaký odšťavňovač, taková šťáva

Uvažujete o koupi kvalitního odšťavňovače a nevíte, jaký typ zvolit? Záleží na tom, jaké potraviny budete nejčastěji odšťavňovat, kolik času jste ochotni věnovat čištění odšťavňovače, ale i na tom, kolik chcete do přístroje investovat. Specializujeme se na základní typy odšťavňovačů – odstředivé, šnekové, dvouhřídelové a mechanické. Už podle jejich názvů můžete odhadnout, jak získávají šťávu z potravin. Seznamte se podrobněji s jejich vlastnostmi ve stručném přehledu.

Z-Star 1
Z-Star 1

Mechanické odšťavňovače

  • fungují jako ruční šnekový mlýnek
  • kvalita šťávy je vysoká, ale na větší množství je třeba vynaložit hodně energie
  • hodí se na odšťavňování listové zeleniny, bylinek a dalších surovin v menším množství
  • čistí se poměrně snadno
  • jsou ze všech nejlevnější
Sana Juicer EUJ-707 by Omega
Sana Juicer EUJ-707 by Omega

Šnekové odšťavňovače

  • suroviny jsou postupně rozmělňovány a lisovány v jedné otočné hřídeli
  • kvalita šťávy je vysoká
  • zvládnou odšťavnit všechny druhy potravin – veškeré ovoce, zeleninu i bylinky
  • velmi snadno se čistí
  • cena je středně vysoká
Angel Juicer 7500a
Angel Juicer 7500a

Dvouhřídelové odšťavňovače

  • potraviny se lisují mezi dvěma protichůdnými hřídelemi
  • šťáva je velmi kvalitní
  • nejlépe ze všech zpracovávají listovou zeleninu a bylinky
  • mrkev či jablka se musí zatlačit silou, jejich odšťavnění navíc trvá poměrně dlouho
  • čištění přístroje je složitější
  • cena je vyšší než u ostatních typů
Catler bez loga
Catler bez loga

Odstředivé odšťavňovače

  • fungují na principu rychle rotujícího síta, šťáva z kousků potravin nasekaných otočnými noži je odstředěna otvory v sítu
  • čerstvá šťáva není příliš kvalitní, bývá řídká a plná pěny
  • hodí se pro běžné suroviny, jako jsou jablka, mrkev nebo pomeranče
  • nejsou vhodné pro odšťavňování listové zeleniny, obilných klíčků, bylinek ani drobných bobulí
  • špatně se čistí
  • cena je poměrně nízká

Tak který?

Na časté odšťavňování různých surovin se tedy nejvíce hodí šnekové odšťavňovače. Jestli jste trpěliví a chcete tu nejlepší šťávu z listové zeleniny a bylinek, nejlepší volbou jsou pro vás dvouhřídelové odšťavňovače.


Pokud budete odšťavňovat jen občas a nevadí vám trochu práce navíc, ať už se samotným získáváním šťávy nebo s čistěním, vyzkoušejte odstředivé nebo mechanické odšťavňovače.

Publikováno: 31. ledna 2014