Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Čerstvé šťávy: Je v nich víc vlákniny, než si myslíte

Při odšťavňování se vláknina oddělí od šťávy, a tak by si jeden myslel, že ve šťávě žádná není. Ale je!

vláknina a čerstvé šťávy
vláknina a čerstvé šťávy

Krabicový džus není totéž, co šťáva z odšťavňovače

Někteří lidé žijí v omylu, že odšťavňováním získáme jen ovocnou vodu plnou cukru. Trochu za to může fakt, že čerstvé šťávy jsou běžně zaměňovány se 100% džusem z krabice. Ale zatímco krabicový džus je opravdu jen sladká voda absolutně bez živin, v čerstvé šťávě jsou živiny naopak zachovány – včetně určitého množství vlákniny!

čerstvé šťávy a vláknina
čerstvé šťávy a vláknina

Proč se zbavovat nerozpustné vlákniny?

Každý, kdo odšťavňuje například mrkev, ví, že je z ní hodně odpadu – tedy vlákniny. Tato drť se nazývá nerozpustnou vlákninou a pro léčebné účinky šťáv je jedině dobře, že jsme jí pro tentokrát odstranili. Šťávy jsou díky tomu stravitelnější a tělo si z nich vezme až 4x více vitamínů, než kdyby dostalo mrkev v celku. Neznamená to ale, že odteď ovoce a zeleninu v celku vynecháte. Naopak: důležité je konzumovat obojí! Jen ne ve stejnou dobu - šťávu pijte ideálně nalačno, a než budete jíst ovoce a zeleninu v celku (nebo jiné jídlo), počkejte cca 15 minut. Za tu dobu už je šťáva strávená.

vláknina a čerstvé šťávy
vláknina a čerstvé šťávy

Co je tedy ve šťávě za vlákninu, když jsme ji vlastně odstranili?

I když nerozpustnou vlákninu odstraníme a skončí kdesi v kompostu, ve šťávě pořád zůstává druhá forma vlákniny - ta rozpustná. Zrovna zmiňovaná mrkev má skoro stejný obsah rozpustné vlákniny jako nerozpustné. Rozpustná vláknina vytváří něco jako gel (pokud jste viděli bobtnající psyllium, jde o totéž). Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina mají význam pro zdraví.

  • Nerozpustná vláknina má větší objem, více zasytí a funguje jako smeták střev.
  • Rozpustná vláknina pohlcuje ve střevech cholesterol a nadbytečnou vodu a působí jako prebiotická výživa prospěšných střevních bakterií.

Oba druhy vlákniny zlepšují peristaltiku a napomáhají bezproblémovému vyprazdňování.

Ve šťávě je spousta vlákniny

Všechno ovoce i zelenina obsahují oba druhy vlákniny. Například mrkev má v sobě 1,7 gramů rozpustné a 1,6 gramů nerozpustné vlákniny. Pomeranče jsou na tom ještě lépe, obsahují 2 gramy rozpustné vlákniny, což je také důvodem, proč jsou považovány za jeden z nejočistnějších druhů ovoce.

Pokud si denně uděláte například mix z 1 kg mrkve, 1 jablka a 250 g špenátu, výsledkem budou dvě sklenice obsahující 14 gramů rozpustné vlákniny. Doporučená denní dávka je 25 gramů.

vláknina a odšťavňování

Množství jsou uvedená v gramech.

Sana_Juicer_EUJ-808-Juicing
Sana_Juicer_EUJ-808-Juicing

Odšťavňujte za nízkých otáček

Kupovaná šťáva může být balena v lahvích sebelépe, ale oxidaci tak jako tak nelze zastavit - pouze zpomalit. Znamená to, že ve chvíli, kdy ji pijete, už je v ní méně vitamínů a horší je i chuť. Nejlepší je vypít šťávu brzy po vylisování. Pokud chcete odšťavňovat doma a neutrácet za čerstvě lisované šťávy v juice barech, vyberte si některý z nízkootáčkových odšťavňovačů. Zpracovává suroviny šetrně, a tak je šťáva mimořádně chutná a obsahuje maximum vitamínů. A na rozdíl od šťávy z vysokootáčkových přístrojů ji můžete skladovat v lednici do druhého dne. Z nejlepších zkuste třeba Sanu 808, se kterou je odšťavňování opravdu pohodlné, případně Omegu Mega Mouth, která umí vyrobit i zmrzlinu. Pokud dáváte přednost ještě všestrannějšímu využití, koukněte na Sanu 707.

Publikováno: 11. července 2018