JASNA je mechanický lis na ovoce a zeleninu, který využívá tlaku k vylisovní šťávy z předem nadrcených surovin. Ovoce a zeleninu je zapotřebí nejprve nadrtit na klasickém (například šnekovém) odšťavňovači a teprve poté je drť lisována vysokým tlakem (až 2 tuny) na hydraulickém lisu JASNA. Tento způsob lisování je jedním z nejefektivnějších způsobů přípravy čerstvé šťávy.
Nadrcené suroviny jsou umístěny do tkaniny, která je několikrát přeložena a následně uložena do nerezové misky, která se vloží na lisovací rameno přístroje. Po napumpování hydraulického ramene začne z tkaniny vytékat šťáva. Po dokončení lisování (když šťáva přestane vytékat) se hydraulické rameno uvolní a proces se opakuje.
K lisu Jasna doporučujeme zakoupit také elektrické struhadlo MiGiris BETM 1, z jehož pomocí připravíte snadno a rychle drť z ovoce a zeleniny pro lisování šťávy.
