Nylonový pytlík o rozměrech 18x22 cm slouží k pohodlné výrobě domácího rostlinného mléka s pomocí mixéru nebo horizontálního šnekového odšťavňovače.
Výhody pytlíku na výrobu rostlinného mléka
Pytlík na výrobu rostlinného mléka se především velmi jednoduše používá a snadno udržuje. Dlouho vydrží, protože je z odolného materiálu, který se netrhá. Abyste jeho životnost prodloužili ještě více, je důležité nemačkat jej příliš hrubou silou, neprat v pračce a nenechávat ho po použití neumytý. Nevyndávejte tkaničku!
Z jakých surovin lze vyrobit rostlinné mléko?
Pytlík vám pomůže s výrobou téměř jakéhokoli rostlinného mléka, na jaké si vzpomenete: z mandlí, vlašských, kešu a dalších ořechů, slunečnicových semínek, sezamu a máku, uvařené sóji a quinoi, ovsa a kokosu.
Mléko z uvařené quinoi doporučujeme vyrábět v kombinaci s nějakým semenem v poměru 1:1.
Slunečnici, mák a sezam je dobré ještě před namočením pomlít.
Kokos je třeba smíchat s vlažnou vodou o teplotě cca 30 °C.
Jak se pytlík používá s mixérem?
- Připravte si suroviny: ořechy/semínka/oves namočte, quinou/sóju uvařte.
- Suroviny vložte do mixéru společně s vodou v poměru 1:3 (surovina:voda), např. 300 g ořechů (váha po namočení) na 1 litr vody.
- Připravte si širokou mísu.
- Vezměte pytlík a nad mísou do něj nalijte rozmixovanou směs zhruba do jeho dvou třetin (ne až po okraj).
- Stáhněte šňůrku, zakruťte vršek pytlíku a jemně mačkejte - "dojte" odshora dolů, dokud se drť v pytlíku nezdá dostatečně suchá.
- Poté drť vyndejte a postup opakujte s další dávkou rozmixované směsi.
Jak se pytlík používá s horizontálním odšťavňovačem?
- Připravte si suroviny: ořechy/semínka/oves namočte, quinou/sóju uvařte. Vodu slijte.
- Do horizontálního odšťavňovače vložte homogenizační pouzdro a suroviny zhomogenizujte.
- Do vzniklé drti přilijte vodu v poměru 1:3 (surovina:voda), např. 300 g ořechů (váha po namočení) na 1 litr vody.
- Připravte si širokou mísu.
- Vezměte pytlík a nad mísou do něj nalijte rozmixovanou směs zhruba do jeho dvou třetin (ne až po okraj).
- Stáhněte šňůrku, zakruťte vršek pytlíku a jemně mačkejte - "dojte" odshora dolů, dokud se drť v pytlíku nezdá dostatečně suchá.
- Poté drť vyndejte a postup opakujte s další dávkou rozmixované směsi.
Jak dlouho připravené rostlinné mléko vydrží?
Mléko vydrží v lednici maximálně 3 dny. Záleží na sterilitě při přípravě a druhu semen či ořechů, např. mák se kazí rychleji.