Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

On-line výživová poradna

Jelikož s prodejem odšťavňovačů jde ruku v ruce i zdravý životní styl, za ty léta jsme posbírali řadu zkušeností. Rádi vám poradíme, jak upravit životní styl a začít žít zdravěji nebo vám pomůžeme s redukcí váhy. Všechny námi nabízené služby naleznete v ceníku. Pokud máte konkrétní otázky týkající se tohoto tématu, můžete využít zdarma naší výživovou poradnu. Stačí vyplnit kontaktní formulář a brzy můžete očekávat naši odpověď, na kterou budete upozorněni e-mailem.

Pokud doporučujete odšťavňování ovoce, aby došlo k rychlejšímu vstřebávání vitamínů a minerálů, uvážili jste, že moderní ovoce bylo vyšlechtěno tak, aby mělo nepřirozeně vysoký obsah cukrů, a že se velice rychle vstřebávají nejen vitamíny a minerály, ale také cukry?

Nevyvinuli jsme se v prostředí, kde bychom mohli jíst velké množství cukrů. Chutnají nám, byla to odměna, ale jen těžko jsme jich mohli sníst hodně. A nejsme stavění na to, aby nám hladina cukru létala jak na horské dráze. Vitamíny jsou skvělé, ale cukr je překvapivě nebezpečná hračka.

Právě vláknina nám umožňuje výrazně zmírnit dopady konzumace ať už cukrů, nebo škrobu. Je zajímavé, že například Italové mají historii využívání zeleniny v předkrmech.

Jaký je váš pohled na tuto otázku? Napadá mě, že by mělo jít šťávu naředit a konzumaci rozložit do celého dne. I když pro zuby to asi nebude ideální. Tělo jednoduché cukry používá. Problém je náhlý přísun většího množství, pro které nemá využití.

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Z mého pohledu záleží i na konkrétním jedinci a jeho potřebách, jestli se jedná např. o sportovce či nějak indisponovaného člověka. Souhlasím s Vámi, že dnešní potraviny jsou přešlechtěné a je vhodné odebírat ovoce a zeleninu z ověřených zdrojů. Všeho je třeba mít s mírou a určitě bych nedoporučil pít ve velkém množství pouze ovocné šťávy, protože zároveň obsahují i velké množství cukru. Pokud budete pravidelně odšťavňovat, je vhodné se zaměřit i na šťávy ze zeleniny a listů, které neobsahují tolik cukrů a jsou z tohoto pohledu mnohem zdravější. Postupem času Vám budou chutnat i více než ovocné šťávy a ovoce budete požívat spíše jako doplňkovou surovinu. Určitě je možné šťávy i naředit, ale zaměřil bych se spíše na širší spektrum dostupných surovin. S přáním hezkého den, Eujuicers.cz

zobrazit celou odpověď skrýt celou odpověď
Autor: Martin

Dobry den,
Mam odstavnovac Angel(spatne se cisti) a vakuo nadoby a zajimalo by me jestli ma nekdo ze zakazniku zkusenost se zmrazovanim stav.Nebo jestli se delal nekde v zahranici vyzkum nutricnich hodnot zmrazene a znovu rozmrazene stavy.Pripadne prosim o vas nazor a zkusenosti se zmrazovanim nebo jinem "uskladneni"cerstve stavy.Dekuji

Dobrý den, děkujeme Vám za dotaz. V tomto případě bohužel nemáme k dipsozici žádné testy a domíváme se, že ani ve světě žádný výzkum, který by se zabýval mražením šťáv neexistuje. V domácích podmínkách se jedná o poměrně rozšířený způsob uchovávání šťáv, např. z letní sklizně a někteří naši zákazníci šťávy skutečně zamrazují. Zmražení šťáv bude mít vliv zejména na ztrátu enzymů. Vitamíny se i po zmražení zachovají, i když dojde k jistým ztrátám. V domácích podmínkách se nám nejvíce osvědčilo vakuování. Jedná se však o krátkodobé uchování a není žádný způsob, který by účinně zamezil úbytku nutričních hodnot. Proto je nejlepší pít čerstvé šťávy. S přáním hezkého dne, Eujuicers.cz

zobrazit celou odpověď skrýt celou odpověď
Autor: Vaclav (47)

Má smysl odšťavňovat, Když se dostanu pouze k zelenině ze supermarketů (bydlím v Praze), která rozhodně není čerstvá a prošla chemickou lázní k zajištění konzervace ?

Dobrý den, děkuji Vám za dotaz. Volba zdroje surovin je na každém spotřebiteli. Za nás doporučujeme odšťavňovat ovoce a zeleninu z ověřených zdrojů - od farmářů, dodavatelů bio potravin či z vlastní zahrádky. Dnes je již možnost objednat bio ovoce a zeleninu i v Praze. Např. dodavatel bio ovoce a zeleniny z jižních čech dělá do Prahy závoz každý týden a můžete si objednat kvalitní suroviny až domů. Bio ovoce a zeleninu si můžete objednat na webových stránkách www.spizirna.bio. S přáním hezkéh dne, Eujuicers.cz

zobrazit celou odpověď skrýt celou odpověď
Autor: Bohuslav

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně tuků, všude se píše o dělení tuků na živočišné a rostlinné, nasycené a nenasycené. Když se na nich párkrát po sobě smaží, tak se přepalují, časem žluknou, prostě jsou s nimi pořád nějáké problémy a musí se často měnit. Teď jsem se dozvěděl od známého, že je ještě další úplně jiná skupina olejů, a to oleje syntetické. On pracuje v provoze kde se vyrábí, tak na tom zkoušel smažit a fritovat, a prý se vůbec nepřepalují ani nežluknou, ani když na tom smažil třeba 10x. Ale normálně v obchodě se to prý nedá koupit, protože při té výrobě do nich pak ještě přidávají nějáké další látky na zlepšení vlastností, které ovšem zapáchají a jsou škodlivé, takže s těmi příměsemi už by se to k jídlu nedalo použít. Nevíte jestli se dají někde koupit v čisté podobě na smažení a fritování? Nebo proč to nikde není k dostání? Díky za radu Michal

Dobrý den, děkujeme za zajímavý dotaz. Na to, abychom zodpovědně dokázali posoudit vámi popisovaný syntetický olej, máme příliš málo informací. Nicméně už jen to, že je syntetický, by pro nás byl první varovný signál, a to, že není běžně k dostání v obchodě, hned druhý. Syntetické tuky obecně jsou na rozdíl od přírodních prokazatelně zdraví škodlivé a doporučujeme se jim vyhýbat (bohužel jsou přítomné v mnoha potravinách; ve složení je najdete pod označením hydrogenované, ztužené nebo částečně ztužené tuky). Znovu opakujeme, že o vašem konkrétním oleji, který vyrábí váš známý, nemáme dostatek informací, ale vypadá to, že jde jen o surovinu určenou k dalšímu zpracování – a právě proto není schválený pro běžný prodej. Pro přesnější odpověď doporučujeme obrátit se na někoho, kdo se více pohybuje v oblasti potravinářských technologií a vyzná se i ve vlivu jednotlivých surovin a potravin na zdraví. Například Ing. Hana Střítecká.

Váš tým Eujuicers.cz

zobrazit celou odpověď skrýt celou odpověď
Autor: Milan (41)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká jsou fakta ohledně aspoň jednoho teplého jídla denně. Zajímá mě zda je to nějaký uchovaný zvyk nebo zda je to opravdu k něčemu dobré. 

Děkuji za odpověď 

Zahálková

Dobrý den, obecně je tepelně upravené jídlo lépe stravitelné a tělo si z něj vezme zase jiné živiny a v jiné míře než ze syrových potravin. Ale daleko víc než na teplotě nebo tepelné úpravě záleží na složení jídla a taky na vašem pocitu. Je vám dobře spíš po studeném, nebo teplém jídle? Nebo když to střídáte? Jestli jste spokojená na studených jídlech (není vám těžko, nejste unavená apod.), není důvod za každou cenu zařazovat teplá jídla. Zkuste se pozorovat a podle toho se pak zařiďte.

Váš tým Eujuicers.cz

zobrazit celou odpověď skrýt celou odpověď
Autor: Ester (24)
celkem 30 dotazů