Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně tuků, všude se píše o dělení tuků na živočišné a rostlinné, nasycené a nenasycené. Když se na nich párkrát po sobě smaží, tak se přepalují, časem žluknou, prostě jsou s nimi pořád nějáké problémy a musí se často měnit. Teď jsem se dozvěděl od známého, že je ještě další úplně jiná skupina olejů, a to oleje syntetické. On pracuje v provoze kde se vyrábí, tak na tom zkoušel smažit a fritovat, a prý se vůbec nepřepalují ani nežluknou, ani když na tom smažil třeba 10x. Ale normálně v obchodě se to prý nedá koupit, protože při té výrobě do nich pak ještě přidávají nějáké další látky na zlepšení vlastností, které ovšem zapáchají a jsou škodlivé, takže s těmi příměsemi už by se to k jídlu nedalo použít. Nevíte jestli se dají někde koupit v čisté podobě na smažení a fritování? Nebo proč to nikde není k dostání? Díky za radu Michal
Dobrý den, děkujeme za zajímavý dotaz. Na to, abychom zodpovědně dokázali posoudit vámi popisovaný syntetický olej, máme příliš málo informací. Nicméně už jen to, že je syntetický, by pro nás byl první varovný signál, a to, že není běžně k dostání v obchodě, hned druhý. Syntetické tuky obecně jsou na rozdíl od přírodních prokazatelně zdraví škodlivé a doporučujeme se jim vyhýbat (bohužel jsou přítomné v mnoha potravinách; ve složení je najdete pod označením hydrogenované, ztužené nebo částečně ztužené tuky). Znovu opakujeme, že o vašem konkrétním oleji, který vyrábí váš známý, nemáme dostatek informací, ale vypadá to, že jde jen o surovinu určenou k dalšímu zpracování – a právě proto není schválený pro běžný prodej. Pro přesnější odpověď doporučujeme obrátit se na někoho, kdo se více pohybuje v oblasti potravinářských technologií a vyzná se i ve vlivu jednotlivých surovin a potravin na zdraví. Například Ing. Hana Střítecká.
Váš tým Eujuicers.cz