Milan
(41)
Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně tuků, všude se píše o dělení tuků na živočišné a rostlinné, nasycené a nenasycené. Když se na nich párkrát po sobě smaží, tak se přepalují, časem žluknou, prostě jsou s nimi pořád nějáké problémy a musí se často měnit. Teď jsem se dozvěděl od známého, že je ještě další úplně jiná skupina olejů, a to oleje syntetické. On pracuje v provoze kde se vyrábí, tak na tom zkoušel smažit a fritovat, a prý se vůbec nepřepalují ani nežluknou, ani když na tom smažil třeba 10x. Ale normálně v obchodě se to prý nedá koupit, protože při té výrobě do nich pak ještě přidávají nějáké další látky na zlepšení vlastností, které ovšem zapáchají a jsou škodlivé, takže s těmi příměsemi už by se to k jídlu nedalo použít. Nevíte jestli se dají někde koupit v čisté podobě na smažení a fritování? Nebo proč to nikde není k dostání? Díky za radu Michal
Dobrý den, děkujeme za zajímavý dotaz. Na to, abychom zodpovědně dokázali posoudit vámi popisovaný syntetický olej, máme příliš málo informací. Nicméně už jen to, že je syntetický, by pro nás byl první varovný signál, a to, že není běžně k dostání v obchodě, hned druhý. Syntetické tuky obecně jsou na rozdíl od přírodních prokazatelně zdraví škodlivé a doporučujeme se jim vyhýbat (bohužel jsou přítomné v mnoha potravinách; ve složení je najdete pod označením hydrogenované, ztužené nebo částečně ztužené tuky). Znovu opakujeme, že o vašem konkrétním oleji, který vyrábí váš známý, nemáme dostatek informací, ale vypadá to, že jde jen o surovinu určenou k dalšímu zpracování – a právě proto není schválený pro běžný prodej. Pro přesnější odpověď doporučujeme obrátit se na někoho, kdo se více pohybuje v oblasti potravinářských technologií a vyzná se i ve vlivu jednotlivých surovin a potravin na zdraví. Například Ing. Hana Střítecká.
Váš tým Eujuicers.cz
Ester
(24)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká jsou fakta ohledně aspoň jednoho teplého jídla denně. Zajímá mě zda je to nějaký uchovaný zvyk nebo zda je to opravdu k něčemu dobré.
Děkuji za odpověď
Zahálková
Dobrý den, obecně je tepelně upravené jídlo lépe stravitelné a tělo si z něj vezme zase jiné živiny a v jiné míře než ze syrových potravin. Ale daleko víc než na teplotě nebo tepelné úpravě záleží na složení jídla a taky na vašem pocitu. Je vám dobře spíš po studeném, nebo teplém jídle? Nebo když to střídáte? Jestli jste spokojená na studených jídlech (není vám těžko, nejste unavená apod.), není důvod za každou cenu zařazovat teplá jídla. Zkuste se pozorovat a podle toho se pak zařiďte.
Váš tým Eujuicers.cz
Tereza
(17)
Dobrý den,
mám dotaz, jak účinně redukovat podkožní tuk. Jsem sportovní typ, posiluji několikrát týdně, provádím kardio a aerobní cvičení, jím zdravě. Úplně jsem vyřadila nezdravou stravu a snažím se jíst dost, i když je to pro mě občas těžké. Můj problém je, že jsem nabrala svaly, které nejsou vidět, protože jsou stále schované pod tukem, takže mám teď například silnější nohy. Chtěla bych se zbavit se zbavit tuku, kterým jsou svaly obalené, ale už bohužel opravdu nevím jak. Budu Vám vděčná za Váš názor a radu. Děkuji.
Dobrý den. Bez podrobného vyšetření na přístroji InBody a osobní konzultace nejsem schopná posoudit míru vašeho problému. Osobně si myslím, že pokud cvičíte a stravujete se způsobem, který popisujete, množství podkožního tuku nemůže být nikterak výrazné. Podkožní tuk je do jisté míry fyziologický a potřebný, zajišťuje například termoregulaci. Můžete zkusit zhodnotit, zda váš jídelníček obsahuje dostatečné množství bílkovin a dodržujte pitný režim. Pokud byste měla i nadále pochybnosti, navštivte některé centrum, kde vám hodnotu podkožního tuku proměří a objektivně budou moci vaše obavy zhodnotit.
Hezký den
Zuzana Sloupová