sso

4 tipy, jak přestat odkládat odšťavňování

Konečně jste si pořídili odšťavňovač a nadšeně se pustili do každodenní přípravy čerstvých šťáv. Postupem času ale stále častěji vynecháváte a nakonec si uvědomíte, že jste nepili šťávu už pěkně dlouho – a jste na sebe naštvaní!

Jenže na druhou stranu na to „fakt“ nemáte čas. Ráno jste vděčni za každou minutu k dobru, nechce se vám vstávat dřív a večer vás zas obtěžuje zvedat se od televize, když jste tak unavení.

Právě pro vás jsou tu 4 tipy, jak u odšťavňování vydržet.

1. Připomínejte si, proč odšťavňujete.

Přijetí zdravých návyků začíná vždycky v hlavě – musíte k nim mít motivaci. Vzpomeňte si proto, proč jste si odšťavňovač vlastně pořizovali. Určitě vás k tomu musel vést nějaký významný fakt, který byste měli mít stále na paměti!

odšťavňování
odšťavňování

2. Nakupujte ovoce a zeleninu jen jednou týdně.

Koho by neunavovalo každý druhý den běhat do obchodu pro pár pomerančů a půl kila mrkve? Není divu, že vás to přestává bavit. Řešením je udělat si plán a nakoupit zásoby na týden dopředu. Když budete mít ovoce a zeleninu stále po ruce, k odšťavňování se snáze donutíte – už proto, aby se vám nic nezkazilo!

  • První zásadou je nakupovat suroviny pouze v perfektním stavu, nepotlučené a nepřezrálé. Většina ovoce a zeleniny vám pak 7 dní bez problémů vydrží.
  • Pokud se přesto bojíte, že některé čerstvé plody celý týden nepřečkají, odšťavňujte nejdříve právě je (jahody, hlávkový salát) a co můžete, to nastrkejte do lednice.
  • Jablka a hrušky ale skladujte vždy odděleně, protože ostatní ovoce a zelenina se v jejich blízkosti rychleji kazí.
  • Delší trvanlivost plodů vám zajistí také následující metoda: před uskladněním je nemyjte, udělejte to až těsně před odšťavňováním.

3. Čistěte odšťavňovač ihned po použití.

Čištění odšťavňovače vás otravuje, a tak to necháte na později. Jenže na odstranění zaschlých zbytků budete muset vyvinout daleko více úsilí, než kdybyste díly opláchli ihned.

Řešením je nemyslet na čistění odšťavňovače jako na trest! Poskytuje vám léčivý nektar, který dokonale cídí vaše útroby a přináší tím energii do vašeho života – tak se mu odvděčte a vyciďte ho taky. :)

Díly nejmodernějších odšťavňovačů často stačí jen rychle opláchnout a máte hotovo do minuty. Pokud opravdu spěcháte, odšťavňovač alespoň rozeberte a odložte díly do dřezu napuštěného vodou.

odšťavňování
odšťavňování

4. Šťávu si zamrazte!

Pokud máte dost místa v mrazáku, můžete odšťavňovat třeba jen 1x nebo 2x týdně a zásoby šťávy si zamrazit. Použijte skleněné nebo plastové lahve – jen určitě nezapomeňte nechat asi pětinu obsahu prázdnou, aby lahve vlivem rozpínající se ledové hmoty nepraskly. Šťáva bez problémů vydrží i v lednici, a to až 24 hodin, pokud je uskladněná ve vzduchotěsné nádobě.

Vydržte 30 dní bez přestávky!

Jakmile si stanovíte svůj plán odšťavňování, vydržte u něj 30 dní. Přesně tolik času potřebujete k tomu, abyste si vytvořili nový návyk. Pokud občas vynecháte, neobviňujte se a pokračujte. Jen si pamatujte, že byste nikdy neměli vynechat 2x po sobě. Pak je totiž pravděpodobné, že s pitím šťáv znovu přestanete.

Tip: Pokud se rozhodnete vydržet 90 dní v kuse, návyk se poté stane rutinním a téměř neotřesitelným.

Publikováno: 29. února 2016
###message