sso

5 rad, jak odšťavnit ananas bez ucpání odšťavňovače

Ananas je vzhledem ke svým dlouhým vláknům jednou z nejobtížněji odšťavnitelných surovin. Tedy jak kdy. Někdy se naopak odšťavní úplně bez problémů. Jak to udělat, abyste s ním už nikdy neucpali odšťavňovač?

Uvedené rady využijí hlavně majitelé šnekových odšťavňovačů. V případě, že máte odstředivku, držte se jen jednoho pravidla: neodšťavňujte přezrálý ananas. Jinak je ale úplně jedno, jak ho nakrájíte, jak rychle vhazujete, nebo jestli ho prokládáte mrkví – výsledek (výtěžnost) neovlivníte ani pozitivně, ani negativně. Obecně odstředivka ananas zvládá bez problémů, akorát s nižší výtěžností, než šnekové odšťavňovače.

Majitelé dvouhřídelových odšťavňovačů to mají ještě složitější, protože jejich přístroje si s ananasem opravdu příliš nerozumí. Pokud se ananasové šťávy ani tak nechcete vzdát, u Angel Juiceru se držte těchto doporučení: vyberte si nepřezrálý ananas, odšťavňujte naráz pouze menší množství a použijte pěchovací zátku, která má na konci silikonový těsnicí kroužek. Ta odšťavňování opravdu usnadní a je praktická i při odšťavňování ostatního měkkého ovoce. Pro Omegu TWN 32 platí pravidlo uvolnit regulátor drti na maximum, nebo ho nejlépe úplně sundat, a použít hrubé síto (je součástí balení).

1. Odstranit, nebo neodstranit tvrdý střed?

Když ananas před odšťavňováním krájíte, u horizontálního šnekového odšťavňovače tuhý střed ponechte, u vertikálu ho naopak vyhoďte. V případě horizontálu poslouží jako „pročišťovač“ odšťavňovací komory, ve které by se jinak měkká ananasová dužina mohla nahromadit. Ideální je nakrájet si tvrdý střed na kostičky a až budete vhazovat do odšťavňovače ostatní kousky ananasu, pravidelně je přihazovat. Vertikál zas nemá rád příliš tvrdé suroviny - odstraněním tuhého středu mu tedy ulevíme.

ananasová šťáva2. Nakrájet ananas vertikálně, nebo příčně?

Při odšťavňování s vertikálním odšťavňovačem nakrájejte ananas příčně na kolečka (a dále na špalíčky, nebo na kostičky - to už je na vás). Přerušíte tím jeho dlouhá vlákna, která by se jinak mohla namotávat na šnek. Naopak u horizontálu nekrájejte ananas na kolečka, ale svisle od vršku ke spodku. S takto nakrájeným ananasem si nízkootáčkový horizontální odšťavňovač poradí lépe.

3. Přihoďte pár mrkví, nebo řapíkatého celeru

Mrkev i řapíkatý celer se s ananasem chuťově skvěle doplňují – „změkčují“ jeho ostřejší chuť. Kromě toho výrazně usnadňují jeho odšťavňování. Prostě střídavě vhazujte kousky ananasu a mrkve/celeru, případně je přihoďte až ve chvíli, kdy vidíte, že se nezpracovaný ananas vrací nahoru do plnicí trubice (tedy že odštavňovač nestíhá a začíná se hltit). Mrkev/celer pomůže pročistit síto i šnek, kde se dlouhá ananasová vlákna mohou šprajcnout.

4. Nespěchejte

Nízkootáčkový šnekový odšťavňovač byste nikdy neměli příliš přeplnit surovinami, ani chvátat s pěchováním. U ananasu to platí dvojnásob. Kousky ananasu vhazujte pomalu a před dalším vhazováním počkejte, dokud se nezpracuje předchozí kus. Netrpělivé krmení odšťavňovače ovocem a zeleninou proces stejně neurychlí a může velmi snadno dojít k ucpání, hlavně u horizontálu.

5. Neodšťavňujte přezrálý ananas

Zcela uzrálý ananas, který poznáte podle zlatavě žluté kůry, je lepší sníst, než odšťavnit. Zaprvé je už příliš měkký, a tak by se mohl odšťavňovač ucpat. Zadruhé šťáva z něj by mohla být až příliš sladká a stejně jako čistá hroznová šťáva je téměř nepitelná. Proto při výběru sáhněte po ananasu, který je ještě zelený a má zežloutlou maximálně spodní část.

Publikováno: 13. září 2017
###message