Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

5 surovin, které mohou poškodit odšťavňovač

Když v odšťavňovači praskne síto nebo komora, ne vždy je na vině únava materiálu, zvlášť u přístrojů od nás. Neprodáváme totiž nic, co neprojde našimi testy kvality. Často odšťavňovači nevědomky způsobí „zranění“ sám majitel. Na základě našich i vašich zkušeností jsme proto dali dohromady 5 nejčastějších případů, ve kterých odšťavňovač většinou nepřežije ve zdraví, a také nabízíme opatření, jak škodě zabránit.

mrkvová šťáva
mrkvová šťáva

#1 Gumové mrkve

Z vyschlých mrkví, kterými lze ohýbat jako s gumou, nejenže nezískáte ani kapku šťávy, ale taky s nimi můžete snadno poškodit díly odšťavňovače. Šnek nedokáže gumovou mrkev zpracovat, protože z ní nemá co vylisovat, a tak má tendence ji kolem sebe omotat. Na takové omotání ale není v komoře prostor a buď praskne síto, nebo jeho držák. Proto odšťavňujte vždy jen mrkve, které jsou ještě tvrdé, co nejdříve po sklizni, nebo nákupu.

Tip: Částečně povadlé mrkve můžete před odšťavňováním vzkřísit ponořením na pár hodin do vody, ty úplně gumové ale bez milosti použijte na polívku! :)

šťáva z řepy
šťáva z řepy

#2 Velký kus červené řepy

Nepoddajná řepa zničila už nejeden díl, hlavně u vertikálních šnekových odšťavňovačů s velkým plnicím otvorem, který svádí ke vhazování celých plodů. Řešení? Řepu rozkrájejte vždy na užší hranoly! Zdůrazňujeme, že kousky by měly mít opravdu tvar hranolů, protože i čtvrtinky řepy často bývají pro odšťavňovače příliš velkým soustem. 

homogenizace datlí odšťavňovačem
homogenizace datlí odšťavňovačem

#3 Vypeckované datle s peckami

Koupili jste si vypeckované datle, abyste měli přípravu jídla bez práce? Tak pozor! Téměř v každém balení se nějaká ta zapomenutá pecka vždycky najde. Datle se sice neodšťavňují, ale můžete je zhomogenizovat na horizontálním šnekovém odšťavňovači. Proto pokud se chystáte připravit si s odšťavňovačem nějakou tu raw svačinku, i ty vypeckované datle vždy předem zkontrolujte. Už jen jedna pecka, která je mimochodem tvrdá skoro jako kámen, může vážně poškodit díly!

domácí burákové máslo
domácí burákové máslo

#4 Ořechové máslo připravované bez oleje

Než začnete odšťavňovač plnit ořechy, vždy je nejdříve smíchejte s olejem (stačí několik lžic slunečnicového oleje na dva šálky ořechů a chvíli nechat odpočinout). Olej napomůže hladkému průchodu ořechů lisovacím ústrojím a zabrání prasknutí komory nebo homogenizačního pouzdra. Kromě toho je důležité s plněním příliš nespěchat. Vhoďte maximálně jednu vrchovatou polévkou lžíci ořechů a vždy počkejte, dokud se nezpracuje předchozí dávka. Současně na první projetí nepoužívejte úzký nástavec pro zmrzlinu a ořechová másla – do odšťavňovače ho nasaďte až před druhým zpracováním (pro docílení ideální konzistence je třeba prohnat ořechy odšťavňovačem cca 4x).

odšťavňování kopřivy
odšťavňování kopřivy

#5 Nepřekrojená kopřiva

Jaro je sice daleko, ale zapamatujte si: až budete příště odšťavňovat kopřivy, vždy je překrojte napříč nožem, nebo nůžkami. Jejich stonek je až příliš tuhý a rád se namotává na šnek – a pokud se na šnek namotá více rostlinek najednou, může dojít k prasknutí některého z dílů. Na totéž pravidlo pamatujte v případě jakýchkoli bylin s tvrdším stonkem.  

Publikováno: 23. listopadu 2017