Bio ovoce a zelenina: podvod, nebo nutnost pro vaše zdraví?
Také patříte mezi ty, kteří si myslí, že bio ovoce a zelenina se kromě bio nálepky nijak neliší od konvenčně pěstovaných plodů? Že je určitě také ošetřována různými chemickými hnojivy a postřiky, protože jinak by zemědělcům shnila, zplesnivěla, případně by ji sežrali škůdci?
Ve skutečnosti se pěstování ovoce a zeleniny bez postřiků opravdu obejde: výzkumy ukázaly, že bio plodiny neobsahují vyšší koncentrace plísní než ty konvenční! Je to proto, že bio ovoce a zelenina – vzhledem k tomu, že není soustavně chemicky ošetřována – je proti napadení plísněmi odolnější. Na rozdíl od konvence, která má tendence k plesnivění větší a u které je bujení mykotoxinů tlumeno právě postřikem.
Dříve bylo bio všechno. Akorát bez nálepky
„Myšlenka bio potravin je v České republice absolutně nepochopená. Je třeba se dívat na bio potraviny přirozeně, tedy naprosto stejně, jako zde byly kdysi. Nyní se bohužel musí označovat bio, vzhledem k tomu, co se nabízí všude jinde,“ míní Milan Tripes, majitel Zdravé spižírny, ve které nabízí široký sortiment bio ovoce a zeleniny.
Je pravda, že ještě nedávno sklízeli naši předci výhradně bio úrodu, protože žádné chemické prostředky jednoduše neměli k dispozici. Fungicidy, herbicidy a insekticidy se začaly ve velkém používat až v posledních desetiletích, a to hlavně kvůli zvětšení úrody (a zisku).
Problém ale je, že pesticidy způsobují řadu zdravotních potíží – jejich působení je spojováno například s alergiemi, cukrovkou, poruchami hormonálního systému a plodnosti, nebo Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
Kolik pesticidů je v nebio ovoci a zelenině?
Polehčující zprávou je, že existují legislativou dané limity a že jsou potraviny pravidelně kontrolovány státními orgány. Ovoce a zelenina s nadlimitním množstvím pesticidů se tak dostanou do obchodů jen výjimečně. Otázkou je, jestli můžeme opravdu zůstat klidní.
Odborníci naznačují, že ani nízké dávky pesticidů nejsou pro zdraví žádná hitparáda a mohou představovat riziko, zvlášť pokud se jimi krmíme dlouhodobě. Nějaké pesticidy obsahuje až 80 % ovoce a zeleniny. Navíc většina plodů obsahuje více druhů pesticidů než jen jeden, takže jsme potenciálně ohroženi i tzv. koktejlovým efektem.
Bohužel dosud nebyla vyvinuta metoda, pomocí které by se dala rizika pesticidových mixů jednoznačně určit. Jen jedno je zatím jisté: vyloučena nejsou.
Proč jsou bio ovoce a zelenina dražší?
Je to jednoduché: pěstování bio plodin je náročnější, především vyžaduje daleko víc ruční práce. Cenu často zvyšuje i dovoz. V ČR je totiž tak málo ekologických zemědělců, že zatím nejsou schopni pokrýt všechnu poptávku. Naštěstí zájem o bio potraviny roste a tím se otevírá cesta k tomu, abychom jednoho dne i my pěstovali bio ve velkém. Potom bude samozřejmě i cenově dostupnější.
Navíc je vhodné neposuzovat cenu za bio plody jen z hlediska prostých matematických počtů - cena je totiž bohatě vyvážena jinými benefity. „V ekologicky pěstovaném ovoci a zelenině je vyšší podíl výživných látek, což je potvrzené několika studiemi v zahraničí, nemluvě o výrazném chuťovém rozdílu,“ říká Milan Tripes. „Ve výsledku to znamená, že bio ovoce a zeleniny stačí sníst méně na to, abyste z nich získali stejný podíl vitamínů.“
Právě chuťový rozdíl je pro běžného strávníka poměrně spolehlivým poznávacím znamením vyššího obsahu vitamínů, ale hlavně minerálů. „Ovoci a zelenině totiž dodávají chuť především minerály,“ dodává Milan. I my můžeme potvrdit, že rozdíl v chuti jsme při konzumaci a odšťavňování bio ovoce a zeleniny většinou skutečně zaznamenali, a to hlavně u rajčat, paprik, nebo jablek - tedy u plodin, které bývají velmi často mdlé chuti, pokud pocházejí ze supermarketu.
S nákupem bio plodin si zkrátka připlácíme za kvalitu a poctivou práci. Plus podporujeme šetrnější postupy v zemědělství. Do budoucna ušetříme i za léky, které možná nebudeme díky pevnějšímu zdraví potřebovat, a taky si ušetříme nervy z obíhání doktorů, které nebudeme muset absolvovat… Takto by se dalo pokračovat donekonečna.
Dělejte, co můžete. I malé změny jsou velkým krokem vpřed
Myslíte si, že nemá smysl eliminovat chemii ve své stravě, protože to byste nesměli jíst nic? Chyba. Každý úbytek chemie je dobrý. Neznamená to ale, že musíte hned vyházet ovoce a zeleninu, které jste včera nakoupili v supermarketu, nebo jednou provždy zapomenout na svou oblíbenou zmrzlinu, která je určitě vyrobená z konvenčně pěstovaných jahod. Jděte na to pozvolna.
I kdybyste nepřešli na bio ovoce a zeleninu zcela, ale třeba jen ze čtvrtiny, pořád pro své tělo mnoho uděláte.
„Lepší ovoce a zelenina ze supermarketu, než žádné,“ řekla PharmDr. Margit Slimáková v rozhovoru pro server forum24.cz. „Každý ale dělejme to maximum, co můžeme. Máme tady trhy, farmáře, bedýnkové systémy, komunitou podporované zemědělství a tak dále. Možností je hodně,“ dodává a my musíme jedině souhlasit.
Pár tipů, kde nakupovat bio
Budějovičáci nakoupí zaručeně bio ve Zdravé spižírně na Suchomelské 4. Seženou tady nejen ovoce a zeleninu, ale i mléčné výrobky a pečivo. Další menší bio-obchod je na Otakarově 20 a jmenuje se Pacha Mama bezobalu.
Pokud jste odjinud, koukněte na freshbedynky.cz, kde můžete uskutečnit kompletní bio nákup včetně drogerie. Rozvážejí po celé ČR!
Nebo koukněte na adresarfarmaru.cz, kde si najdete svého nejbližšího farmáře nebo bedýnkáře sami.
----
Chcete vědět víc? Spoustu užitečných informací k bioproblematice v ČR najdete na biospotrebitel.cz.