Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Bojujeme proti chřipce s čerstvými šťávami

V zimním období se chřipka nebo nachlazení vyhne jen pár šťastlivcům. Všechny ostatní čeká ucpaný nos, bolest v krku a únava. Chřipce však můžete účinně předcházet, případně alespoň výrazně zmírnit její příznaky. Stačí do svého jídelníčku zařadit hodně ovoce a zeleniny. A jak ho do sebe nejsnáze dostat? Přece v podobě čerstvé šťávy!

vitamíny
vitamíny

Posilněte svoji imunitu

Imunitní systém má za úkol bojovat se všemi viry a bakteriemi, se kterými naše tělo přijde do kontaktu. Pomozte mu s tím! Konzumujte zdravé potraviny, a vaše tělo jejich cenné látky využije v boji s různými nemocemi.

Nejcennější jsou pro vás vitaminy, ale i minerální látky, jako je hořčík, zinek, selen, železo a další. Uvidíte, že i za drobné změny ve stravování se vám tělo brzy odvděčí.

Zázrak jménem vitamin C

V zimě pamatujte především na vitamin C! Je to jeden z nejúčinnějších vitaminů, má neocenitelný význam v tradiční i moderní medicíně. Doporučená denní dávka vitaminu C se pohybuje mezi 60 a 100 mg, v období chřipek ale naše tělo potřebuje i 500 mg. Céčka se navíc nejde předávkovat, je totiž rozpustné ve vodě, proto se tělo případného nadbytku snadno zbaví.

Nejpřirozenější je příjem vitaminu C v potravinách spolu s podpůrnými živinami, pilulkám totiž naše tělo stále příliš nerozumí, a neumí je proto plně využívat. Podívejte se, kolik je vitaminu C v zelenině a ovoci, které si můžete doma odšťavnit. V posledním sloupečku tabulky zjistíte, kolik gramů příslušné potraviny byste museli sníst, abyste do sebe dostali doporučených 500 mg pro období zimy.

tabulka vitamín C
tabulka vitamín C

Nebo to všechno můžete naházet do odšťavňovače a připravit si lahodnou čerstvou šťávu! 500 mg vitamínu C obsahuje tento recept:

  • dva pomeranče
  • tři citróny
  • hrst černého rybízu
  • dvě kiwi
  • několik jahod

Tak na zdraví!

Publikováno: 11. února 2014