sso

Čerstvá pomerančová šťáva do krabice nepatří

Když v polovině 19. století vynalezl Louis Pasteur pasterizaci, zřejmě netušil, co s jeho vynálezem udělá potravinářský průmysl. Trvanlivé potraviny jsou sice skvělé, pokud se chcete vydat někam na cesty, ale proč si kupovat džus z koncentrátu, když si mnohem zdravější a chutnější šťávu můžete vyrobit sami doma?

Letem světem s koncentrátem

Konkrétně v případě průmyslově vyráběných „100%“ pomerančových džusů je první rozdíl už ve způsobu získání pomerančové šťávy – ta se lisuje z celých pomerančů, včetně jejich chemicky ošetřených slupek.

Pomeranče si přitom doma můžeme rychle a jednoduše odšťavnit na citrusovači, nebo pomaleji, ale zato kvalitněji ve šnekovém odšťavňovači. I tak zaberou obě možnosti maximálně několik minut.

Další rozdíly bychom našli například v tom, že čerstvá pomerančová šťáva obsahuje přírodní vitamíny, živiny a minerály, zatímco do průmyslově zpracovaného džusu je část těchto látek přidávána uměle po pasterizaci. Zbylou část byste v něm hledali marně...

krabicové džusy
krabicové džusy

Co obsahuje pravá čerstvá pomerančová šťáva?

Za nízkých otáček vymačkaná pomerančová šťáva vám vydrží v lednici čerstvá několik hodin.

V jediné takové sklence však vypijete i svou doporučenou denní dávku vitamínu C a živiny naprosto nezbytné pro udržení tělesného zdraví.

Pro správné fungování lidského svalstva a prevenci vaskulárních obtíží je důležitý draslík, vitamín B1 (thiamin) působí příznivě na nervový systém, B2 (riboflavin) je nezbytný pro základní buněčný metabolismus, B3 (niacin) pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a bez vitamínu B6 (pyridoxin) nebude správně fungovat řada enzymů.

Vápník je základem našich kostí i zubů, hořčík potřebujeme nejen pro prevenci infarktu. V menším množství bychom našli i železo, fosfor, sodík nebo měď.

Ale čerstvá pomerančová šťáva by nás neměla lákat jen svým jedinečným obsahem – mělo by nám jít především o její jedinečnou chuť, naprosto nesrovnatelnou s chutí tekutiny v krabici s nápisem „100%“ pomerančový džus.

 

Publikováno: 13. března 2013
###message