Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Chcete se dožít vysokého věku? Pijte rajčatovou šťávu (a pokud možno, tak místní)

Milujete chuť čerstvých rajčat ze zahrádky? Máte rádi rajčatové saláty, omáčky a polévky? A už jste vyzkoušeli šťávu z rajčat? Sezona rajčat právě začíná. Zkuste letos jejich úrodu spotřebovat jinak než jste zvyklí. Rajčatová šťáva je chutná a osvěžující, ale hlavně bohatá na lykopen, přírodní antioxidant, který chrání před řadou vážných onemocnění.

Tomatoes for juicing
Tomatoes for juicing

Poznejte sílu lykopenu

Lykopen je barvivo, díky kterému mají rajčata červenou barvu. Zároveň ale působí jako antioxidant, který bojuje proti volným radikálům ve vašem těle. Co všechno díky tomu zvládá?

  • Pomáhá předcházet rakovině (prostaty, plic, žaludku, prsu a dalším).
  • Snižujte vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu.
  • Chrání před onemocněním cév a srdce.

Kardiovaskulární onemocnění a rakovina jsou přitom nejčastější příčiny úmrtí. Britští vědci už proto dokonce vyvinuli rajčatovou pilulku s vysokým obsahem lykopenu, která se brzy může stát součástí prevence i léčby zmíněných onemocnění.

Ve 100 ml čerstvé rajčatové šťávy najdete asi 10 mg lykopenu. Dobrým zdrojem jsou pak i tepelně upravená rajčata, ať už v tomatových polévkách nebo omáčkách na těstoviny.

Zahrádka versus „superplantáž“

"Dobře, jdu do toho, ale kde vzít rajčata,“ na první pohled směšná otázka, na druhý už méně. Pokud nemáte dobře zásobený domácí zdroj, musíte se totiž vydat na nákup. A v supermarketech bohužel ještě stále často narazíte jen na rajčata vypěstovaná mimo Českou republiku – nejčastěji ve Španělsku.

Vypadají krásně, ale chuťově? Kulantně řečeno, čerstvou šťávu bychom si z nich nedali. Čím to?

  • Jsou to speciálně vyšlechtěné druhy rajčat s vysokým výnosem, které se sklízí před plným dozráním.
  • Nepěstují se v půdě, ale v obřích sklenících zavěšené na speciálních konzolích – vyživuje je speciální kapková závlaha dávkovaná počítačem.
  • Výsledkem jsou velké a trvanlivé plody, které ale postrádají to nejdůležitější – úžasnou rajčatovou vůni a chuť.

Zkuste tedy pro letošek místo do supermarketu vyrazit pro rajčata na čerstvou šťávu na některé z mnoha farmářských tržišť. Rychle jich přibývá a jistě najdete nějaké i blízko vašeho domova.

Připravte si letní rajčatový drink!

Pro přípravu osvěžujících drinků jsou vhodnější cherry rajčata, z nichž získáte méně hustou šťávu, která se k těmto nápojům více hodí.

Rajčata už máte? Výborně. Rajčatová šťáva je součástí oblíbeného koktejlu Bloody Mary, který se tradičně podává s ledem a ozdobený celerovou natí. Vyzkoušejte jeho zdravější verzi!

Do odšťavňovače přidejte:

  • cca 500g cherry rajčat (nebo 10 běžných rajčat)
  • jednu mrkev
  • tři celerové natě

Nápoj dochuťte:

  • špetkou soli a pepře
  • trochou chilli nebo omáčkou Tabasco
  • citronovou šťávou

Nebo ochutnejte samotnou rajčatovou šťávu bez dalších ingrediencí. Možná vám zachutná natolik, že už si do ní nic dalšího nepřidáte. Místo chilli a pepře vás pak bude hřát dobrý pocit z toho, že děláte něco pro své zdraví.

Publikováno: 8. července 2014