- jablko, hruška, ananas, mrkev, pomeranč, okurka, cuketa, meloun, dýně, salát, rajče, hroznové víno, paprika, mandarinka, granátové jablko
Jak tvořit úžasné šťávové recepty?
Pijete hlavně jednodruhové šťávy, nebo máte v rukávu maximálně pár osvědčených kombinací, které točíte stále dokola? Pak vězte, že trocha energie a invence vložená do experimentování se vám odmění dosud nepoznanou paletou neodolatelných a neobyčejných chutí, díky kterým budete odšťavňovat s ještě větším nadšením. Jak to ale udělat, aby se experiment vždy povedl a nemuseli jste šťávu vylít pro její nepoživatelnost?
7 základních tipů pro tvoření úžasných šťávových mixů
- V jednoduchosti je síla. Bezhlavé kombinace deseti druhů ovoce a zeleniny jen málokdy dopadnou dobře. Ideální je držet se mixů maximálně ze 4-5 druhů plodů, klidně i méně. Pamatujte na to, že suroviny, jako je například mrkev, jablko, ananas či pomeranč, budou vždycky výborně chutnat i samotné.
- Není pravda, že je nutné důsledně oddělovat pití ovocných a zeleninových šťáv. Pokud vám jejich kombinace nezpůsobuje trávicí potíže, není důvod se jí vyhýbat.
- Mrkev a jablko chutnají dobře se vším.
- Trocha citrónu/limetky pozvedne chuť každého mixu o level výše. Dobrými kouzelníky jsou také jahody.
- Nepřehánějte to s chuťově výraznými surovinami. Odšťavnit si celý kořen zázvoru nebo půl hlávky kapusty a zkombinovat je s jedním jablkem není dobrý nápad.
- Nejste zvyklí na listovou zeleninu? Vyzkoušejte špenát, polníček, nebo římský salát – v malém množství a přimíchané do vaší oblíbené šťávy prakticky nebudou cítit. Pro začátek přihoďte do mixu klidně i jen jeden list, a teprve pokud se vám bude výsledek chuťově zamlouvat, příště té zeleně přidejte.
- Pravidla pro tvoření mixů berte jen jako obecné vodítko, kterého je dobré se chytit, ale konečné slovo má vždy jen vaše chuť!
Jak poskládat vlastní recept na šťávu?
Klidně se můžete spolehnout na svou intuici a naházet do odšťavňovače kousky ovoce a zeleniny podle svého momentálního nápadu. Uvidíte, co z toho vyleze – možná nejlepší drink vašeho života, možná taky ne. Pro zvýšení šance na úspěch se držte některého z konceptů mistra míchače:
- základ + doplněk
- základ + pikantní doplněk
- základ + řízný doplněk
- základ + doplněk + pikantní doplněk
- základ + doplněk + řízný doplněk
- základ + doplněk + pikantní doplněk + řízný doplněk
1. ZÁKLAD
Základ je tvořen surovinou (nebo kombinací surovin), na kterých stavíte celý mix. Je to většinou surovina nejvíce šťavnatá (obsahuje nejvíc vody), má sladkou až neutrální chuť a dá se snadno dochucovat dalšími doplňkovými složkami. V mixu zaujímá největší podíl.
2. DOPLNĚK
Doplněk se přidává do základu v menším množství. Většinou se moc nedá odšťavňovat samotný, protože je méně šťavnatý. Je chuťově výraznější a zajímavě mění jak chuť drinku, tak často i jeho barvu.
- řepa, kapusta, špenát, borůvky, maliny a jiné bobuloviny, petržel kořen, pastinák, nektarinky, meruňky, višně, třešně, mango, jahody, kiwi, rybíz, zelí, mladý ječmen, pampeliškové listy, avokádo, banán
Tip: Jak na banán! Banán se odšťavňuje velmi obtížně, proto je lepší ho neodšťavňovat, ale zhomogenizovat a vzniklé pyré pak přimíchat do šťávy z ostatních surovin. Pokud nemáte odšťavňovač s funkcí homogenizace, zpracujte šťávu s banánem v mixéru. Za tu práci navíc to stojí, banánové koktejly chutnají dokonale! Podobně postupujte i s avokádem, mangem, meruňkami, nebo broskvemi v případě, že jsou už příliš měkké (ale dokud jsou tvrdé, můžete je na rozdíl od banánu normálně odšťavňovat; jen avokádo lze odšťavňovat pouze nezralé).
3. PIKANTNÍ DOPLNĚK
Pikantní doplněk ozvláštňuje a vyvažuje chuť ostatních surovin a má za úkol postarat se o to, aby mix nechutnal nudně (například mdle, nebo čistě sladce). Pokud ho zařadíte do svého mixu, řiďte se heslem „dobrého po málu“.
- citrón, grep, řapíkatý celer, máta, rebarbora, limetka
4. ŘÍZNÝ DOPLNĚK
Řízný doplněk je takovou třešničkou na dortu. Není povinný, ale prostě dodá šťávu! S touhle složkou už je třeba nakládat opravdu opatrně, méně (ještě méně) je rozhodně více. V některých případech raději jen špetku!
- zázvor, křen, kurkuma, skořice, koriandr, petržel nať, špetka soli, pepř, chilli, česnek, řeřicha, ředkvička, fenykl, bazalka, jiné koření či čerstvá bylina
5. SPECIÁLNÍ PŘÍSADY
Speciální kategorii tvoří přísady, které můžete přidat do hotového drinku.
- Olivový, dýňový, nebo lněný olej můžete přidat do šťávy pro lepší trávení vitamínů rozpustných v tucích (vitamíny A, D, E, K). Stačí pár kapek, maximálně polévkovou lžíci na sklenici.
- Kokosová voda z mladého kokosu je osvěžující a nutričně velmi hodnotná a můžete ji směle použít jako základ celého mixu.
- Jablečný ocet je velmi prospěšný pro zdraví střev a přidaný do šťáv dodá drinku jemnou alkoholovou příchuť. Na jednu sklenici přidejte cca jednu lžíci.
- Neochucený rostlinný protein dobře poslouží, pokud se potřebujete šťávou zároveň i zasytit, ale nemáte zrovna chuť na jídlo. Můžete zkusit konopný, hrachový, nebo třeba rýžový.
- Rozemletá chia semínka nebo psyllium jsou dalšími možnostmi, jak učinit svůj šťávový mix sytějším. Jen mějte na paměti, že v případě přidání čehokoli s obsahem nerozpustné vlákniny se částečně omezí vstřebávání vitamínů ze šťávy.
Vymysleli jste super recept?
Podělte se s námi i ostatními na Facebooku! Budeme rádi i za fotku. :)