Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Jak odšťavňovat moučná jablka, aby z nich nebylo pyré?

Máte sad, nebo hodného souseda, který vás každoročně zásobuje několika paletami jablek, a rádi byste tuhle nadílku během zimy průběžně odšťavňovali? Pozor, možná to nebude tak snadné!

Jablka totiž během dlouhého skladování ve sklepě nebo spíži postupně ztrácejí obsah vody, a pokud se rozhodnete hodit do odšťavňovače například dva měsíce staré plody, pravděpodobně nevylisujete šťávu, ale pyré. Chyba není v odšťavňovači, ale právě ve stáří jablek. Co s tím?

jablečná šťáva

Problém můžete částečně vyřešit odšťavňováním moučných jablek společně s tvrdší surovinou (vhazujete střídavě), ideálně s mrkví – jednu skleničku tímhle způsobem jakž takž vylisujete, i když šťáva bude hustší než ta z čerstvých jablek a také jí bude méně. Pokud jsou ale jablka vyschlá více, tento postup už nepomůže. Získáte maximálně pár kapek a zbytek jablka skončí v odpadu.

Mnozí jistě shledají jako nejefektivnější použít moučná jablka jiným způsobem a pro odšťavňování přes zimu si kupovat čerstvá jablka v obchodě. Ideální jsou odrůdy Granny Smith, Red Prince, Red a Golden Delicious. Ale opět - nečekejte, až vyschnou, a odšťavněte je co nejdřív!

Existuje odšťavňovač, který odšťavní moučná jablka?

Máte vůbec nějakou možnost, když se nechcete smířit s tím, že moučná jablka budete moci použít tak maximálně do štrůdlu nebo si je vzít ke svačině do práce? Ano! Poradí si s nimi odšťavňovač Champion Juicer a moštovač Fruit Press mini:

odšťavňovač Champion Juicer
odšťavňovač Champion Juicer

Champion Juicer

Pokud víte, že budete každý rok odšťavňovat kvanta jablek, například na domácí mošt, Champion se vám rozhodně vyplatí. Je to jediný přístroj na elektrický pohon, který dokáže naráz odšťavnit i několik desítek kilogramů moučných jablek v kuse. Je skvělý i na kořenovou zeleninu, naopak listovou zeleninu nebo citrusy je lepší odšťavňovat pouze v kombinaci s něčím tvrdším (jablka, mrkev). Kromě šťávy s ním můžete připravovat i zmrzlinu a ořechové máslo, nebo ho použít jako struhadlo (např. při přípravě bramboráků) či jako mlýnek na obilí.

Fruit Press Mini moštovač
Fruit Press Mini moštovač

Fruit Press mini

Vaše zásoby jablek nejsou nijak velké? Pak vám postačí domácí moštovač Fruit Press mini. Jeho nevýhodou je pracnější příprava surovin – jablka je třeba nejdříve nakrouhat v robotu. Samotné lisování už je ale velmi snadné a výsledkem je chutná šťáva vysoké kvality. Kromě jablek vylisujete i kořenovou zeleninu, citrusy, hrozny, nebo bobuloviny. Přezrálé maliny dokáže vylisovat lépe než jakýkoli jiný odšťavňovač! Před koupí doporučujeme podívat se na naši videorecenzi. Pak snadno odhadnete, jestli vám bude Fruit Press k užitku.

Nevíte si rady s výběrem odšťavňovače? Napište na cz@eujuicers.com, nebo zavolejte na bezplatnou linku 800 110 990. Rádi poradíme! A jestli máte vlastní tip, jak na moučná jablka, napište nám ho na Facebook!

Publikováno: 17. října 2017