Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Jak skladovat šťávu?

Šťáva začíná v kontaktu se vzduchem a teplem okamžitě oxidovat, a tak je nejlepší vypít jí co nejdříve, aby z ní nestihly vyprchat vitamíny a chuť. Co když si ale chcete uchovat šťávu do zásoby?

Máte několik možností, jak oxidaci zpomalit, aby vám šťáva v pohodě vydržela do druhého dne. I když z ní i tak nějaké ty vitamíny vyprchají, je pořád lepší dát si ráno několik hodin starou šťávu, než pro samý spěch vůbec žádnou.

vakuový džbán
vakuový džbán

Vakuové nádoby

Pokud chcete odšťavňovat do zásoby pravidelně, pořiďte si vakuový džbán. Jeho použití je jednoduché – nalijete šťávu, uzavřete víkem a pomocí pumpy jednoduše odsajete vzduch. Džbán pak uložíte do lednice. Uchovávání šťávy v chladu a vzduchoprázdnu prodlouží její trvanlivost až o 24 hodin.

Bez-názvu-1
Bez-názvu-1

Vzduchotěsné nádoby

K občasnému skladování čerstvě vylisované šťávy dobře poslouží jakékoli nádoby, které lze vzduchotěsně uzavřít. Použijte třeba zavařovací sklenice nebo lahve s uzávěrem. Nádobu se šťávou vždy dejte do lednice. Takto uskladněná šťáva spolehlivě vydrží minimálně do rána.

Bez-názvu-2
Bez-názvu-2

Skladovaná šťáva musí být v chladu!

Ať už uchováváte šťávu v jakékoli nádobě, je nutné uložit jí do chladu. V lednici vydrží šťáva až 24 hodin, naopak pokud jí necháte při pokojové teplotě, může se zkazit během několika hodin. Pro případ, že potřebujete dopravit šťávu třeba na zahradní párty, před cestou do ní přihoďte kostky ledu. Šťávu je možné i zamrazit – v mrazáku vydrží minimálně měsíc.

Publikováno: 28. dubna 2016