Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Jak správně míchat ovocné a zeleninové šťávy?

Existují nějaká pravidla, jaké šťávy pít méně a jaké více, nebo jaké by se měly či neměly kombinovat s jinými, aby byly tělu prospěšné, nebo aby vám snad neublížily? Samozřejmě ano – a my se na ně teď společně podíváme. Ale nebojte, některá z nich k úlevě všech zboříme!

ovocné a zeleninové šťávy
ovocné a zeleninové šťávy

Jednotlivé druhy šťáv není třeba nijak oddělovat!

Dělená strava má řadu příznivců, ve skutečnosti je to ale mýtus, který se zažral do povědomí nás všech natolik hluboko, že se ho podaří vyvrátit už jen těžko. Že nesmíte kombinovat maso a ovoce, nebo ovoce a obiloviny, a bohužel i ovoce a zeleninu, se totiž dozvíte i ze zdrojů, které vnímáte jako seriózní.

Ve skutečnosti je trávicí systém dokonale vybavený na to, aby dokázal strávit jakékoli potraviny.
A poradí si s nimi úplně stejně, ať už je zkonzumujete zvlášť, nebo společně. Není pravda, že by vlivem nedělené stravy docházelo k jakémukoli hnití, narušení pH v žaludku, nebo vzájemné neutralizaci jednotlivých enzymů nutných pro trávení.

ovocné a zeleninové šťávyPři odšťavňování se tedy s klidem vykašlete na nesmyslná doporučení typu:

  • Ovocné a zeleninové šťávy se musí pít odděleně.
  • Ovoce a zelenina s obsahem polysacharidů (banán, mrkev, červená řepa) se nesmí kombinovat s kyselým ovocem (citrusy, ananas, třešně, ale i kyselá jablka).
  • Listovou zeleninu lze odšťavňovat s jakýmkoli jiným ovocem a zeleninou. To jediné je pravda, ale i tak jde o zavádějící tvrzení, protože – jak už jsme řekli – zapovězená není žádná kombinace.

Pokud se stává, že je vám po určité kombinaci čerstvých šťáv přece jen špatně:

  • Většinou se jedná o normální, tedy nepatologickou reakci vašeho těla. Každý jsme jiný a individuální reakce jsou možné. Je to stejná situace, jako když někomu nesednou například houby, kdežto dalších sto lidí nemá problém.
  • Teprve pokud se po určitých kombinacích šťáv dostavuje například nadměrná nebo mimořádně zapáchající plynatost, nebo bolesti břicha a další trávicí potíže, může se jednat o zdravotní problém, o kterém nevíte. Není to ale pravidlem!
  • Popsané potíže se mohou objevit i v případě, že tělo není na vyšší přísun ovoce a zeleniny zvyklé. Pokud jste právě začali odšťavňovat, zvolněte. Není dobré pít hned litr a půl šťávy denně. Začněte jednou sklenicí, šťávu zpočátku klidně řeďte vodou, a tím tělo postupně navykejte.
  • Obezřetně postupujte zejména při pití šťáv se zvlášť silnými očistnými účinky: z červené řepy, z tmavé listové zeleniny, z pampelišek a dalších léčivých rostlin.
  • Vždy naslouchejte svému tělu, a pokud vaše potíže přetrvávají, vydejte se na poradu ke gastroenterologovi.  

 ovocné a zeleninové šťávy

Pozor na čisté ovocné šťávy!

Je pravda, že v ovoci je příliš mnoho cukru, a tak bychom ho měli omezovat? Pokud jíme ovoce v celku, nemusíme nic řešit. O to, aby cukr nepřešel do krve příliš rychle, se postará nerozpustná vláknina. V ovocné šťávě ale nerozpustná vláknina není, protože jsme ji odšťavněním odstranili, a to v zájmu zvýšení vstřebatelnosti vitamínů (tělo si vezme ze šťáv až 4x více vitamínů, než z celých plodů).

Je tedy pravda, že s čistou ovocnou šťávou bychom měli být opatrní, hlavně dospělí. Určitě není dobré pít například spoustu samotné hroznové šťávy. Zatížíte slinivku a po skokovém nabuzení energie vás čeká zase rychlý propad (v důsledku rychlého nárůstu a poklesu hladiny cukru v krvi).

  • Dobrým řešením je míchat ovocné šťávy se zeleninovými, ideálně aby zelenina tvořila větší část, nebo aspoň polovinu. Glykemický index šťávy se díky zelenině srazí. Pokud přidáváte do drinků mrkev, listovou zeleninu, nebo řapíkatý celer, děláte jedině dobře.
  • Jiným řešením je zkonzumovat společně s čistě ovocnou šťávou nějaké zdravé tuky, třeba pár oříšků. Vstřebatelnost vitamínů se tím v případě, že jste jinak nalačno, zas až tak neomezí.
  • Není nutné vyřazovat čisté ovocné šťávy úplně. Pokud jste závislí na ranní skleničce pomerančové šťávy, zas tak moc se neděje.
Publikováno: 1. června 2017