- 500 g zeleninové drti
- 2,5 litru vody
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky pepře
- čerstvé nebo sušené bylinky
- 1 lžíce olivového oleje
Jak využít odpad z odšťavňování: Zeleninový vývar
Je vám líto vyhazovat odpad z odšťavňování? Naučte se z něj připravit třeba zeleninový vývar.
Odpadní drť z odšťavněného ovoce a zeleniny můžete hodit na kompost, nebo ji dále využít, chcete-li. Ovocná drť se hodí do koláčů, buchet, muffinů a dalších sladkých receptů, ale také do jogurtu nebo ovesné kaše. V každém případě obohatí vybraný pokrm o extra porci vlákniny.
Zeleninová drť se zas hodí do polévek, omáček, nebo k masu. Připravte si z ní třeba zeleninový vývar, který pak můžete využít při dalším vaření.
Co budete potřebovat:
Postup:
Olej dejte do hrnce a nechte ho trochu rozehřát. Potom přidejte zeleninovou drť a 2 minuty ji za současného míchání opékejte. Přidejte vodu, všechny bylinky a koření a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, stáhněte trochu plamen a vařte cca 20-30 minut. Pro silnější vývar klidně i 2 hodiny. Hotový vývar sceďte a použijte pro přípravu dalších pokrmů.
Pošlete nám svůj recept a získejte dárek!
Už jste s odpadní drtí při vaření a pečení experimentovali? A dopadlo to dobře? Napište nám svůj recept na adresu redakce@eujuicers.com! Autory receptů, které se rozhodneme v této sérii zveřejnit, odměníme malým dárkem. PODMÍNKOU je poslat i fotografii pokrmu, abychom k receptu měli co dát, a nezapomeňte napsat také kontakt na sebe. Receptů můžete poslat klidně i více! Těšíme se na vaše nápady.