Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Jak využít odpad z odšťavňování: Zeleninový vývar

Je vám líto vyhazovat odpad z odšťavňování? Naučte se z něj připravit třeba zeleninový vývar.

Odpadní drť z odšťavněného ovoce a zeleniny můžete hodit na kompost, nebo ji dále využít, chcete-li. Ovocná drť se hodí do koláčů, buchet, muffinů a dalších sladkých receptů, ale také do jogurtu nebo ovesné kaše. V každém případě obohatí vybraný pokrm o extra porci vlákniny.

Zeleninová drť se zas hodí do polévek, omáček, nebo k masu. Připravte si z ní třeba zeleninový vývar, který pak můžete využít při dalším vaření.

recepty z odpadu z odšťavňování
recepty z odpadu z odšťavňování

Co budete potřebovat:

  • 500 g zeleninové drti
  • 2,5 litru vody
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky pepře
  • čerstvé nebo sušené bylinky
  • 1 lžíce olivového oleje
zeleninový vývar
zeleninový vývar

Postup:

Olej dejte do hrnce a nechte ho trochu rozehřát. Potom přidejte zeleninovou drť a 2 minuty ji za současného míchání opékejte. Přidejte vodu, všechny bylinky a koření a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, stáhněte trochu plamen a vařte cca 20-30 minut. Pro silnější vývar klidně i 2 hodiny. Hotový vývar sceďte a použijte pro přípravu dalších pokrmů.

Pošlete nám svůj recept a získejte dárek!

Už jste s odpadní drtí při vaření a pečení experimentovali? A dopadlo to dobře? Napište nám svůj recept na adresu redakce@eujuicers.com! Autory receptů, které se rozhodneme v této sérii zveřejnit, odměníme malým dárkem. PODMÍNKOU je poslat i fotografii pokrmu, abychom k receptu měli co dát, a nezapomeňte napsat také kontakt na sebe. Receptů můžete poslat klidně i více! Těšíme se na vaše nápady.

Publikováno: 19. ledna 2018