Hlavní funkcí flavonoidů je detoxikace organismu a podpora správného fungování cévního systému. Tyto látky pomáhají obnovovat, zcelovat a zpevňovat cévy, což ocení převážně lidé trpící srdečně-cévními chorobami, křečovými žílami nebo chronickou bolestí chodidel a pocitem tzv. „těžkých nohou“.
Neopomenutelnou úlohu pro náš metabolismus hraje antioxidační účinek vitamínu P. Váže na sebe volné radikály a ionty přechodných kovů, což může vést ke snížení výskytu rakovinotvorných zárodků, které mívají pro organismus člověka fatální důsledky.
Některé flavonoidy působí také jako účinné inhibitory (blokátory), které zabraňují svévolnému uvolňování enzymů, jež jsou pro kvalitní fungování organismu člověka nezbytné. Jak můžete vidět, flavonoidy mají pro naše tělo nemalý význam, proto bychom se měli zaměřit na potraviny, které jsou na zdroje flavonoidů bohaté.