Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Kyselá dobrota pro vaše zdraví: připravte si rybízovou šťávu a marmeládu bez zrníček

Červený rybíz není jen zdraví ale také velmi osvěžující, díky jeho kyselé chuti. A právě teď roste snad všude!

White currant
White currant

Jak na rybíz bez zrníček

Jestli je pro vás kyselost červeného rybízu nepřekonatelnou překážkou, vyzkoušejte sladší bílý. Co se týče zpracování, jednoznačnými favority jsou domácí rybízová šťáva a rybízová marmeláda.


Možná máte skvělý recept na rybízovou marmeládu, ale neděláte ji, protože vás dopředu odrazuje odstraňování zrníček. V takovém případě pro vás máme skvělý tip. Zapomeňte na svařování a následné pasírování rybízu přes cedník – místo toho ho jednoduše odšťavněte s pomocí odšťavňovače Sana 828.


Tento nejlepší odšťavňovač rybízu, rakytníku a dalších bobulovin zrníčka zcela odstraní a z čisté šťávy si pak už snadno uděláte marmeládu bez nich. Odšťavňovač navíc zvládne rychle zpracovat i velké množství plodů, takže vám usnadní práci.

Red currant
Red currant

Rybíz a zdraví

Na rozdíl od jahod, které miluje téměř každý, má rybíz celou řadu odpůrců. Může za to jeho kyselá chuť a také malá zrníčka. Právě ta snižují oblibu i jinak sladké rybízové marmelády.

Takový přístup si ale rybíz nezaslouží. V každé bobulce je totiž tolik vitamínů a dalších látek, že je s podivem, že se tam vůbec vejdou. Jen namátkou:

  • Vitamín C - jedna bobulka obsahuje až 2 mg, dejte si jich 40 a pokryjete doporučenou denní dávku.
  • Vitamín P (rutin) - podporuje cévní systém.
  • Vitamín B - posiluje nervy, vlasy i kůži.
  • Beta-karoten a antioxidanty - v těle se mění na vitamín A a posilují tak zrak a imunitu..

Suma sumárum, rybíz výrazně posiluje imunitu a v sezóně (která právě teď začíná) je rychlým a levným zdrojem cenných látek. Pokouší se o vás těsně před dovolenou nachlazení? Sezobejte pár hrstí rybízu a budete jako rybička.

Rybízová inspirace pro horké dny

A jako vždy pro vás máme i recepty. Aby rybízová šťáva nebyla kyselá, a zároveň jste do ní nemuseli přidávat nezdravý cukr, zkombinujte rybíz s přirozeně sladkým ovocem. Vynikající mix vytvoří třeba s vodním melounem. Šťávu také můžete naředit sójovým či kokosovým mlékem a dosladit medem.

Bobulovka ze zahrady

  • hrnek červeného rybízu
  • hrnek malin
  • hrst máty

Rybízovka pro pokročilé

  • ½ hrnku červeného rybízu
  • 1 červená řepa

Exotické rypongo

  • hrnek rybízu
  • půl manga
  • 2 pomeranče
Publikováno: 8. července 2015