Nepřidělávejte si práci při přípravě ovoce a zeleniny
Obtěžuje vás mytí, krájení a čištění surovin před odšťavňováním? Možná si tuhle přípravu sami ztěžujete, ani o tom nevíte. A mnohdy tím ztížíte práci dokonce i odšťavňovači!
#1 Neškrábejte mrkve, řepu, okurku ani brambory.
U mrkví, řepy i okurky můžete s klidem odložit škrabku a rovnou je nakrájet, zvlášť pokud jsou bio. Jen u řepy je potřeba odříznout tvrdý vršek a spodek (mohly by poškodit odšťavňovač). U mrkví doporučujeme odříznout oba konce, získáte sladší šťávu.
#2 Neodstraňujte jádřince z jablek a hrušek.
Odšťavňovač si s jadérky jablek a hrušek bez problémů poradí – odšťavní je také, a tak získáte více živin pro své zmožené tělo. Určitě ale odstraňte stopku!
#3 Neotrhávejte stopky z jahod a rybízu.
Právě tohle je ten případ, kdy otrháním stopek ve víře, že děláte dobře, negativně ovlivníte proces odšťavňování. Ponechání stopek na jahodách napomůže lepšímu průchodu lisovacím ústrojím, vyšší výtěžnosti a navíc umožní odšťavnit v kuse více plodů bez mezičištění. To samé platí pro rybíz, stopky pročišťují síto a zamezují zahlcení komory – akorát v jeho případě je lepší odstranit stopky pouze z části vaší úrody a vhazovat střídavě jak rybíz na stopkách, tak samotné bobule. Nemusíte se bát, stopky chuť šťávy nijak neovlivní.
#4 Neloupejte kiwi.
Ani slupka kiwi ponechaná na svém místě chuť šťávy nijak nezmění. Kiwi pouze umyjte a hurá s ním do odšťavňovače! Nebojte, slupka se dokonale oddělí.
#5 Citrón nebo limetu odšťavněte i s kůrou.
Pokud vám vyhovuje trošku té hořkotrpké chuti ve šťávě, odšťavněte citrón nebo limetu i s kůrou - plody jen přeřízněte na půl. Ale POZOR: jen pokud jsou bio! U pomerančů, grepů a dalších citrusů naopak kůru určitě odstraňte, ať jsou bio, nebo ne. Hrozí zahlcení odšťavňovače, navíc by se vám ze šťávy mohlo udělat nevolno.