Reakce je individuální a záleží i na druhu ovoce a zeleniny. V každém případě se krevní cukr zvedne rychleji, než kdybyste totéž ovoce a zeleninu snědli v celku. Zvlášť pokud bude šťáva čistě ovocná. Je to proto, že odšťavňováním jsme oddělili nerozpustnou vlákninu a navíc ovoce a zelenina neobsahují dostatek bílkovin a tuků.
- Co z toho plyne? Pro diabetiky je obecně lepší jíst ovoce a zeleninu v celku, než je odšťavňovat. Nějaké možnosti ale přece jen mají!
Měli byste začít s odšťavováním, když máte cukrovku?
To, zda odšťavňování zapadá do plánu zdravé diabetické stravy, je různé případ od případu. Hladina cukru v krvi reaguje na potraviny a nápoje individuálně, protože každý má trochu jinou genetickou a biochemickou výbavu.
- V případě špatně kontrolované nebo špatně kompenzované cukrovky pro vás čerstvé šťávy pravděpodobně nejsou vhodné. Mohly by váš stav zhoršovat. Prospěšnější bude zařazovat pouze ovoce a zeleninu v celku.
- Pokud máte cukrovku dobře kontrolovanou a kompenzovanou, malé množství šťávy obvykle nevadí a může být zdraví prospěšné. Jen volte ovoce a zeleninu s nízkým obsahem cukrů.
- Při zařazování čerstvých šťáv je i nadále potřeba sledovat hladinu cukru v krvi/celkové množství zkonzumovaných sacharidů a vůbec nejlepší je poradit se se specialistou. Pomůže vám zařadit šťávy podle vašeho individuálního stavu a potřeb.
5 tipů pro pití čerstvých šťáv při diabetu
Ujistili jste se, že si čerstvé šťávy můžete dopřát? Pak se vám budou hodit následující doporučení.