Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty
Mladou pšenici odšťavníte docela snadno. A proč byste to měli dělat? Protože už jen jeden panák znamená pořádnou porci výživy pro celé tělo. A taky protože odšťavňování je daleko větší zábava, když zkoušíte všechno možné! Pokud vás chuť travnaté šťávy poněkud děsí, klidně si ji přimíchejte do jablečné nebo pomerančové. Recepty uvnitř!
Jak odšťavňovat mladou pšenici?
- Mladá pšenice jde velice dobře odšťavňovat se šnekovým, dvouhřídelovým nebo i ručním lisem. Pokud máte kvalitní lis, výtěžnost z 300 gramů čerstvé trávy bude přibližně 200-250 ml šťávy.
- Ideálně odšťavňujte trávu, kterou jste si sami vypěstovali ze semínek určených ke klíčení (tedy ne k sadbě). Nesbírejte trávu na poli, je chemicky ošetřená.
- Mladá pšenice se sklízí cca po 10 dnech růstu - raději ji skliďte dříve, než později, aby nestihla zhořknout.
- Nejlépe se sklízí nůžkami. Ustřihněte ji těsně nad kořínky a hned odšťavňujte.
- Trávu můžete dál nechat růst a sklidit ji podruhé, jen mějte na paměti, že druhá várka bude mít asi o 75 % nižší obsah živin.
- Podobně jde pěstovat a odšťavňovat i mladý ječmen. Pšenice je ale chuťově příjemnější, svěžejší.
Mladá pšenice a účinky na zdraví
Pokud jde o obsah živin, jeden zdroj uvádí, že 7 g pšeničné trávy je srovnatelných se 175 g jiné zeleniny, například mrkve nebo hlávkového salátu. Šťáva z mladé pšenice obsahuje obrovské množství vitamínů (A, C, E, K, všechna béčka), 9 druhů minerálů, enzymy, všechny aminokyseliny a taky chlorofyl. Vyživuje celé tělo, dělá dobře trávení, krvi, játrům a imunitnímu systému, dodává energii.
Co z toho plyne? Určitě ji zařaďte, ale taky to s ní nepřehánějte.
Pro optimální účinky na zdraví úplně stačí odšťavnit si každý den jednu nebo několik hrstí a dát si maximálně malého panáka (20-40 ml). Více šťávy je zbytečné, zvlášť pokud nejste na zelené šťávy zvyklí; naopak by vám mohla přivodit trávicí potíže.
Recepty s mladou pšenicí
Šťávu z mladé pšenice klidně můžete pít samotnou, ideálně ráno nalačno. Není to tak hrozné, jak by se mohlo zdát - panáka přece jen máte v sobě hned. Kdo si netroufá, může trávu přidat ke svým oblíbeným kombinacím ovoce a zeleniny. Pšeničná tráva chutná překvapivě dobře například v mixu s ananasem nebo pomerančem.
S tropickou příchutí
- hrst mladé pšenice
- malý ananas
- hrst máty
Klasika
- hrst mladé pšenice
- 3 mrkve
- 2 jablka
Schovaná v pomeranči
- hrst mladé pšenice
- 3 pomeranče
- 1 cm zázvoru
Pro pokročilé
- hrst mladé pšenice
- 3 mrkve
- 1/2 červené řepy
- 2 řapíkaté celery
- 1/2 citrónu
- hrst petržele
#1 Dvouhřídelový odšťavňovač je na traviny top. Nejsnadnější odšťavňování, protože hřídele si trávu berou úplně samy a nemusíte pěchovat. Nejvyšší výtěžnost!
#2 Ruční lisy mají v oblasti travin druhé místo. Mají nižší výtěžnost než dvouhřídelové, ale vyšší než šnekové. Akorát je potřeba lidský pohon a ruční lisy nemají úplně univerzální využití, pokud jde o jiné suroviny.
#3 Šnekové odšťavňovače jsou sice až na 3. místě, ale to neznamená, že odvedou s travinami špatnou práci. Výtěžnost je pořád super a samotné lisování pohoda.
#4 Odstředivky v soutěži o nejlepší šťávu z mladé pšenice a jiných trav úplně pohoří. Jestli dostanete pár kapek, budete rádi. To už raději hoďte pšenici do mixéru a rozmixujte ji s trochou vody.