Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty

Mladou pšenici odšťavníte docela snadno. A proč byste to měli dělat? Protože už jen jeden panák znamená pořádnou porci výživy pro celé tělo. A taky protože odšťavňování je daleko větší zábava, když zkoušíte všechno možné! Pokud vás chuť travnaté šťávy poněkud děsí, klidně si ji přimíchejte do jablečné nebo pomerančové. Recepty uvnitř!

šťáva z mladé pšenice
šťáva z mladé pšenice

Jak odšťavňovat mladou pšenici?

  • Mladá pšenice jde velice dobře odšťavňovat se šnekovým, dvouhřídelovým nebo i ručním lisem. Pokud máte kvalitní lis, výtěžnost z 300 gramů čerstvé trávy bude přibližně 200-250 ml šťávy. 
  • Ideálně odšťavňujte trávu, kterou jste si sami vypěstovali ze semínek určených ke klíčení (tedy ne k sadbě). Nesbírejte trávu na poli, je chemicky ošetřená.
  • Mladá pšenice se sklízí cca po 10 dnech růstu - raději ji skliďte dříve, než později, aby nestihla zhořknout.
  • Nejlépe se sklízí nůžkami. Ustřihněte ji těsně nad kořínky a hned odšťavňujte.
  • Trávu můžete dál nechat růst a sklidit ji podruhé, jen mějte na paměti, že druhá várka bude mít asi o 75 % nižší obsah živin.
  • Podobně jde pěstovat a odšťavňovat i mladý ječmen. Pšenice je ale chuťově příjemnější, svěžejší.

Mladá pšenice a účinky na zdraví

Pokud jde o obsah živin, jeden zdroj uvádí, že 7 g pšeničné trávy je srovnatelných se 175 g jiné zeleniny, například mrkve nebo hlávkového salátu. Šťáva z mladé pšenice obsahuje obrovské množství vitamínů (A, C, E, K, všechna béčka), 9 druhů minerálů, enzymy, všechny aminokyseliny a taky chlorofyl. Vyživuje celé tělo, dělá dobře trávení, krvi, játrům a imunitnímu systému, dodává energii.

Co z toho plyne? Určitě ji zařaďte, ale taky to s ní nepřehánějte.

Pro optimální účinky na zdraví úplně stačí odšťavnit si každý den jednu nebo několik hrstí a dát si maximálně malého panáka (20-40 ml). Více šťávy je zbytečné, zvlášť pokud nejste na zelené šťávy zvyklí; naopak by vám mohla přivodit trávicí potíže.

Recepty s mladou pšenicí

Šťávu z mladé pšenice klidně můžete pít samotnou, ideálně ráno nalačno. Není to tak hrozné, jak by se mohlo zdát - panáka přece jen máte v sobě hned. Kdo si netroufá, může trávu přidat ke svým oblíbeným kombinacím ovoce a zeleniny. Pšeničná tráva chutná překvapivě dobře například v mixu s ananasem nebo pomerančem.

S tropickou příchutí

  • hrst mladé pšenice
  • malý ananas
  • hrst máty

Klasika

  • hrst mladé pšenice
  • 3 mrkve
  • 2 jablka

Schovaná v pomeranči

  • hrst mladé pšenice
  • 3 pomeranče
  • 1 cm zázvoru

Pro pokročilé

  • hrst mladé pšenice
  • 3 mrkve
  • 1/2 červené řepy
  • 2 řapíkaté celery
  • 1/2 citrónu
  • hrst petržele
Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty
Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty

#1 Dvouhřídelový odšťavňovač je na traviny top. Nejsnadnější odšťavňování, protože hřídele si trávu berou úplně samy a nemusíte pěchovat. Nejvyšší výtěžnost!
#2 Ruční lisy mají v oblasti travin druhé místo. Mají nižší výtěžnost než dvouhřídelové, ale vyšší než šnekové. Akorát je potřeba lidský pohon a ruční lisy nemají úplně univerzální využití, pokud jde o jiné suroviny.
#3 Šnekové odšťavňovače jsou sice až na 3. místě, ale to neznamená, že odvedou s travinami špatnou práci. Výtěžnost je pořád super a samotné lisování pohoda.
#4 Odstředivky v soutěži o nejlepší šťávu z mladé pšenice a jiných trav úplně pohoří. Jestli dostanete pár kapek, budete rádi. To už raději hoďte pšenici do mixéru a rozmixujte ji s trochou vody.

koupit odšťavňovač
koupit odšťavňovač
šnekový odšťavňovač Sana 707
šnekový odšťavňovač Sana 707
MÁTE OTÁZKU (3)
MÁTE OTÁZKU (3)
MÁTE OTÁZKU (2)
MÁTE OTÁZKU (2)
Publikováno: 16. dubna 2021