Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty
Mladou pšenici odšťavníte docela snadno. A proč byste to měli dělat? Protože už jen jeden panák znamená pořádnou porci výživy pro celé tělo. A taky protože odšťavňování je daleko větší zábava, když zkoušíte všechno možné! Pokud vás chuť travnaté šťávy poněkud děsí, klidně si ji přimíchejte do jablečné nebo pomerančové. Recepty uvnitř!
![šťáva z mladé pšenice](https://www.eujuicers.cz/admin/upload/images-cache/84658/1920.png)
Jak odšťavňovat mladou pšenici?
- Mladá pšenice jde velice dobře odšťavňovat se šnekovým, dvouhřídelovým nebo i ručním lisem. Pokud máte kvalitní lis, výtěžnost z 300 gramů čerstvé trávy bude přibližně 200-250 ml šťávy.
- Ideálně odšťavňujte trávu, kterou jste si sami vypěstovali ze semínek určených ke klíčení (tedy ne k sadbě). Nesbírejte trávu na poli, je chemicky ošetřená.
- Mladá pšenice se sklízí cca po 10 dnech růstu - raději ji skliďte dříve, než později, aby nestihla zhořknout.
- Nejlépe se sklízí nůžkami. Ustřihněte ji těsně nad kořínky a hned odšťavňujte.
- Trávu můžete dál nechat růst a sklidit ji podruhé, jen mějte na paměti, že druhá várka bude mít asi o 75 % nižší obsah živin.
- Podobně jde pěstovat a odšťavňovat i mladý ječmen. Pšenice je ale chuťově příjemnější, svěžejší.
Mladá pšenice a účinky na zdraví
Pokud jde o obsah živin, jeden zdroj uvádí, že 7 g pšeničné trávy je srovnatelných se 175 g jiné zeleniny, například mrkve nebo hlávkového salátu. Šťáva z mladé pšenice obsahuje obrovské množství vitamínů (A, C, E, K, všechna béčka), 9 druhů minerálů, enzymy, všechny aminokyseliny a taky chlorofyl. Vyživuje celé tělo, dělá dobře trávení, krvi, játrům a imunitnímu systému, dodává energii.
Co z toho plyne? Určitě ji zařaďte, ale taky to s ní nepřehánějte.
Pro optimální účinky na zdraví úplně stačí odšťavnit si každý den jednu nebo několik hrstí a dát si maximálně malého panáka (20-40 ml). Více šťávy je zbytečné, zvlášť pokud nejste na zelené šťávy zvyklí; naopak by vám mohla přivodit trávicí potíže.
Recepty s mladou pšenicí
Šťávu z mladé pšenice klidně můžete pít samotnou, ideálně ráno nalačno. Není to tak hrozné, jak by se mohlo zdát - panáka přece jen máte v sobě hned. Kdo si netroufá, může trávu přidat ke svým oblíbeným kombinacím ovoce a zeleniny. Pšeničná tráva chutná překvapivě dobře například v mixu s ananasem nebo pomerančem.
S tropickou příchutí
- hrst mladé pšenice
- malý ananas
- hrst máty
Klasika
- hrst mladé pšenice
- 3 mrkve
- 2 jablka
Schovaná v pomeranči
- hrst mladé pšenice
- 3 pomeranče
- 1 cm zázvoru
Pro pokročilé
- hrst mladé pšenice
- 3 mrkve
- 1/2 červené řepy
- 2 řapíkaté celery
- 1/2 citrónu
- hrst petržele
![Odšťavňování mladé pšenice | Jak na to | Recepty](https://www.eujuicers.cz/admin/upload/images-cache/84665/1920.png)
#1 Dvouhřídelový odšťavňovač je na traviny top. Nejsnadnější odšťavňování, protože hřídele si trávu berou úplně samy a nemusíte pěchovat. Nejvyšší výtěžnost!
#2 Ruční lisy mají v oblasti travin druhé místo. Mají nižší výtěžnost než dvouhřídelové, ale vyšší než šnekové. Akorát je potřeba lidský pohon a ruční lisy nemají úplně univerzální využití, pokud jde o jiné suroviny.
#3 Šnekové odšťavňovače jsou sice až na 3. místě, ale to neznamená, že odvedou s travinami špatnou práci. Výtěžnost je pořád super a samotné lisování pohoda.
#4 Odstředivky v soutěži o nejlepší šťávu z mladé pšenice a jiných trav úplně pohoří. Jestli dostanete pár kapek, budete rádi. To už raději hoďte pšenici do mixéru a rozmixujte ji s trochou vody.
![MÁTE OTÁZKU (3)](https://www.eujuicers.cz/admin/upload/images-cache/84668/1920.png)