Odšťavňování rybízu | Jaký odšťavňovač vybrat?
S jakým odšťavňovačem lisovat rybíz? Při výběru nejvíc záleží na tom, kolik toho rybízu bude a jestli potřebujete odšťavňovat i další ovoce a zeleninu. Připravili jsme pro vás rychlý přehled.
Odšťavňování rybízu | Jak na to s různými odšťavňovači
Odšťavňovač Sana Supreme ↑
- Dle našeho testování je Sana Supreme aktuálně nejlepší elektrický odšťavňovač na rybíz.
- Rybíz nemusíte otrhávat ze stopek, odšťavňujte ho i s nimi.
- Odšťavňovač nevyžaduje průběžné vymývání dílů. Vylisuje spoustu rybízu v kuse. To je unikát.
- Nevyžaduje ani odpočinek, jeho motor může běžet nepřetržitě klidně 24 hodin (takže kdo by si chtěl dát noční směnu, může... ;)
- Kromě rybízu je Supreme top volbou i na další samostatně lisované bobuloviny: rakytník, maliny, ostružiny a brusinky.
- Pochopitelně s ním vylisujete i další ovoce, citrusy, jablka, listovou a kořenovou zeleninu, řapíkatý celer.
Moštovač Fruit Press (na výběr: 3, 12, 26 litrů) ↑
- Moštovač nepotřebuje zapojení do elektrické sítě, takže můžete lisovat i venku.
- Vložte do moštovače filtrační pytel (součástí balení). Do pytle nasypejte rybíz i se stopkami.
- Zamotejte pytel, položte na něj tlačný disk a začněte pumpovat pákou hydraulické panenky. Lisování začíná, šťáva bude vytékat do odtokové misky a odtud vývodem do nádoby, kterou pod moštovač umístíte (např. kýbl - není součástí balení).
- Pumpování je snadné, zvládne to i dítě. Samozřejmě pod dozorem :)
- Moštovač využijete i na další plody ze zahrady: jablka, hrušky, hroznové víno, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, třešně, dýně, jeřabiny, arónie, kořenová zelenina, citrusy.
Odšťavňovač Sana 828 ↑
- Pohodlně odšťavní cca 1 litr rybízu v kuse. Pak je třeba odšťavňovač rozebrat a zběžně opláchnout díly, než se vrhnete na další várku.
- Hodí se pro menší úrodu, kdy chcete lisovat rybíz v menším množství jednorázově nebo párkrát za léto. Pro větší úrodu není tak pohodlný.
- Bobule je lepší otrhat ze stopek. Průběh lisování bude hladší.
- Kromě rybízu využijete odšťavňovač i na další suroviny: Sanu 828 doporučujeme těm, kteří budou převážně odšťavňovat ovoce a listovou zeleninu, zatímco kořenová zelenina bude v menšině.
Odšťavňovač Sana 707 ↑
- Sana 707 je náš bestseller, protože je univerzální (odšťavní prakticky všechno, na co si vzpomenete) a není ze všech nejdražší. Na samotné bobuloviny to ale moc není.
- Odšťavní cca sklenici samotného rybízu, pak se obvykle začne hltit.
- Úplně nejlepší je pro případ, kdy chcete lisovat rybíz jen doplňkově - v rámci ochucení šťáv z dalšího ovoce a zeleniny.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kvalita rybízové šťávy
- Všechny odšťavňovače zmíněné výše mají vysokou výtěžnost. Odpad je téměř suchý.
- Všechny vylisují velmi kvalitní čistou šťávu bez pěny a bez zrníček.
- Před dalším zpracováním (na džem, víno, sirupy...) už není třeba šťávu cedit, můžete se pustit rovnou do práce.
- S odšťavňovačem se přirozeně vyhnete i ručnímu pasírování přes cedník.
Nevhodné odšťavňovače
- Na rybíz se nehodí odstředivé odšťavňovače. Výtěžnost je v tomto případě slabá, většina rybízu skončí v odpadu.
- Nedoporučujeme ani ruční odšťavňovače (tedy s výjimkou moštovače). Sice něco vymáčknou, ale bylo by to opravdu zdlouhavé a pracné.
Publikováno:
8.
června
2023