sso

Poznejte, jak využít superpotraviny III – Ostružiny

Konec léta se pomalu blíží, s ním i konec sezony čerstvého ovoce a zeleniny. V posledním díle našeho letního speciálu o superpotravinách si ho ale ještě užijeme. Tentokrát vám představíme ostružiny. Ty dozrávají v půlce srpna, takže ještě máte šanci natrhat si je čerstvé. Čtěte, proč si ostružin dopřát pořádný kbelík, a jak si z nich připravit luxusní elixír.

Promlsejte se s ostružinami ke zdraví

Ostružiny jsou přímo nabité zdravými látkami. Jejich tmavá barva je znakem toho, že obsahují hodně antioxidantů. Díky tomu vás ochrání před nemocemi, které souvisí se stárnutím. Největší roli hrají antioxidanty v boji s rakovinou.

V jedné hrsti ostružin najdete 50 % doporučené denní dávky vitaminu C a 36 % denní dávky vitaminu K. Ostružiny jsou dále bohaté na hořčík, draslík, vápník, kyselinu listovou nebo vitamin A.

Blackberries
Blackberries

Díky všem těmto a dalším látkám mají ostružiny tyto zdravotní účinky:

  • starají se o zdravé srdce a kardiovaskulární systém
  • zvyšují imunitu, a tak vás chrání před rakovinou i obyčejným nachlazením
  • chrání zdraví pokožky po opalování
  • pomáhají oddálit chvíli, kdy budete potřebovat dioptrické brýle
  • přirozeně bojují se symptomy PMS
  • díky vysokému obsahu vlákniny příznivě působí na zažívání
  • vitamin K se postará o lepší vstřebávání vápníku, který zajistí zdravější kosti

Kromě plodů ostružiníku můžete konzumovat i jeho listy. Přimíchejte si je do salátu nebo si z nich uvařte čaj, který pomáhá například proti zánětu dásní nebo při průjmu.

Připravte si čerstvou superšťávu!

Kromě výše zmíněných důvodů, proč jíst ostružiny, je zde ještě jejich výborná chuť. Hodí se do jakékoliv šťávy, ke sladkému ovoci i k zelené zelenině. Posilněte se před obdobím chřipek a nachlazení našim posledním prázdninovým receptem.

Superšťáva plná antioxidantů:

  • miska jahod
  • 1 mango
  • miska ostružin
  • miska borůvek

Dobrou chuť a na zdraví!

Publikováno: 22. srpna 2014
###message