sso

Proč některé suroviny nejde odšťavňovat?

Koupili jste si odšťavňovač a rozladilo vás, že z jablek dělá kaši nebo že nezvládá banán? Věřte nebo ne, chyba není na straně přístroje. Příčinu hledejte vždycky ve výběru surovin.

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Moučná jablka

Na moučná jablka narazíte hlavně v zimě (ať už v obchodě nebo ve sklepě), protože delší dobu uskladněné plody mají pochopitelně nižší obsah vody než čerstvě utržené. Je jedno, jestli hodíte moučné jablko do odstředivého, šnekového nebo dvouhřídelového odšťavňovače – téměř vždy získáte místo šťávy pyré, které zahltí síto.

Tipy, jak v zimě odšťavňovat jablka

  • Odšťavňujte pouze co nejpevnější plody, při plnění odšťavňovače nespěchejte a kousky jablka prokládejte například mrkví.
  • Vyzkoušejte odrůdu Granny Smith. Je křehčí než jiné odrůdy, a tak se dobře odšťavňuje i v zimě.
  • Pokud máte odšťavňovač Champion Juicer, problém s moučnými jablky se vás vůbec netýká. Tento přístroj si s nimi poradí.
odšťavňování banánu
odšťavňování banánu

Banán

Banán je jednou z mála surovin, kterou nelze odšťavnit opravdu nikdy a na ničem. Většina banánu odejde otvorem pro drť. Pokud si banánový koktejl přesto nedokážete odepřít, vezměte si na pomoc mixér – vhoďte do něj banán společně se šťávou z ostatních surovin a pořádně rozmixujte.

malinová šťáva
malinová šťáva

Některé bobuloviny

Jahody, borůvky, maliny, černý rybíz – to vše jsou suroviny, které obsahují nižší podíl vody a navíc jsou měkké. V odšťavňovači se proto spíše rozmatlávají a nakonec ucpou síto. Jako doplňkovou surovinu je ale odšťavníte bez problémů!

Jak odšťavňovat bobuloviny?

  • K odšťavňování vyberte co nejčerstvější, nepřezrálé plody.
  • Odšťavňujte je společně s jinými druhy ovoce nebo zeleniny, které se odšťavňují dobře (pomeranč, jablka, vodní meloun) – pro to, aby byla chuť borůvek nebo malin v koktejlu dobře cítit, často stačí už jen pár bobulek. Kousky surovin vkládejte střídavě a nespěchejte.
  • Pro odšťavňování bobulovin je ideální například Sana Juicer EUJ-808 nebo jiný vertikální šnekový odšťavňovač, přesto vzhledem k menšímu obsahu vody v bobulích neočekávejte nijak ohromující výtěžnost (netýká se červeného a bílého rybízu, rakytníku nebo angreštu, které zvládá vertikál výborně).
rajčatová šťáva
rajčatová šťáva

Rajčata

Ani při odšťavňování rajčat nelze počítat s příliš uspokojivými výsledky, a to vzhledem k jejich měkké a masité konzistenci. Naštěstí to neznamená, že se budete muset oblíbené rajčatové šťávy vzdát. Řešením je odšťavňovat pouze cherry rajčata, která jsou pevnější a odšťavňovač si s nimi poradí podstatně lépe než s rajčaty standardní velikosti.

odšťavňování broskví
odšťavňování broskví

Meruňky a broskve

Meruňky a broskve mají masitou a měkkou konzistenci už v nepřezrálém stavu, a proto je obtížné je odšťavnit, zvlášť pokud byste chtěli zpracovat větší množství. Šťáva z nich je hustá, připomínající spíše pyré. Přezrálé plody nelze odšťavňovat už vůbec, po vhození do plnicího otvoru dopadnou stejně jako banán.

Jak odšťavnit meruňky a broskve?

  • Pro odšťavňování volte co nejtvrdší plody (ale zase ne nedozrálé).
  • Obojí odšťavňujte jen v kombinaci s jinými surovinami – prokládejte například kousky mrkve nebo jablka a počítejte s tím, že pravděpodobně nepůjde zpracovat více než pár kousků.
odšťavňování kiwi
odšťavňování kiwi

Přezrálé tropické ovoce

Pokud se budete snažit odšťavňovat přezrálý ananas, mango nebo kiwi, nepochodíte. Tyto suroviny vytvoří napěněné pyré, které nakonec ucpe síto. Naopak s čerstvými tvrdými plody byste neměli mít sebemenší problém, zvlášť pokud vlastníte šnekový odšťavňovač.

odšťavňování kokosu
odšťavňování kokosu

Kokosová dužina

Někteří se pokoušejí lisovat také kokosovou dužinu, bohužel kokosové šťávy nebo vody se nedočkají. Bílá masa totiž obsahuje hlavně olej.

Publikováno: 12. dubna 2016
###message