Červenou řepu můžete vařit, péct i nakrájet do salátu. Nejjednodušší způsob, jak řepu připravit, je však odšťavnění.
Čerstvě připravená řepová šťáva je hodně koncentrovaná, doporučujeme vám ji proto zředit vodou nebo v odšťavňovači namíchat s jinou zeleninou či ovocem. Řepu můžete přidat ke všem vašim oblíbeným šťávám, dodá jim krásně nafialovělou barvu. Pokud mají fialovou rády vaše děti, máte vyhráno!
Z červené řepy po odšťavnění zbude dužina, která je stejně jako šťáva plná zdravých látek. Nevyhazujte ji! Připravit z ní můžete třeba krásně růžové řepové sušenky (s nimi zabodujete hlavně u malých princezen).
Potřebovat budete:
- 350 g drtě z odšťavněné červené řepy, mrkve a jablek
- 80 g kokosu, 100 g hrozinek a 100 g brusinek
- šťávu z půlky citrónu
- lžičku skořice
- 3 vrchovaté lžíce medu
Vše důkladně smíchejte, ze směsi vytvořte placičky a ty sušte několik hodin na plechu buď v sušičce, nebo v pootevřené troubě. Dobrou chuť!