Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Propašujte do jídelníčku červenou řepu

Když se řekne červená řepa, možná vás napadne školní jídelna a otlučená skleněná miska plná podivné sterilizované fialové hmoty. Školní kuchařky se z nějakého důvodu rozhodly všem lidem řepu znechutit. Už jste ale ochutnali řepovou polévku, řepové špagety nebo čerstvý řepový džus? Věřte, že nic z toho nemá se školní jídelnou nic společného.

řepa
řepa

Proč jíst červenou řepu?

Červená řepa obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, jako je vápník, sodík, selen, draslík, hořčík, vitamin C a několik vitaminů typu B.

Její červené barvivo je důležitý antioxidant, který zabraňuje kornatění cév. A jaké další účinky bude mít zařazení červené řepy do vašeho jídelníčku na vaše zdraví?

  • posílení imunity
  • detoxikace těla
  • podpora činnosti žaludku, žlučníku a jater
  • prevence rakoviny
  • posílení vlasů a nehtů, zpevnění pleti
  • lepší nálada

Připravte si nápoj plný zdraví

Červenou řepu můžete vařit, péct i nakrájet do salátu. Nejjednodušší způsob, jak řepu připravit, je však odšťavnění.

Čerstvě připravená řepová šťáva je hodně koncentrovaná, doporučujeme vám ji proto zředit vodou nebo v odšťavňovači namíchat s jinou zeleninou či ovocem. Řepu můžete přidat ke všem vašim oblíbeným šťávám, dodá jim krásně nafialovělou barvu. Pokud mají fialovou rády vaše děti, máte vyhráno!

Z červené řepy po odšťavnění zbude dužina, která je stejně jako šťáva plná zdravých látek. Nevyhazujte ji! Připravit z ní můžete třeba krásně růžové řepové sušenky (s nimi zabodujete hlavně u malých princezen).

Potřebovat budete:

  • 350 g drtě z odšťavněné červené řepy, mrkve a jablek
  • 80 g kokosu, 100 g hrozinek a 100 g brusinek
  • šťávu z půlky citrónu
  • lžičku skořice
  • 3 vrchovaté lžíce medu

Vše důkladně smíchejte, ze směsi vytvořte placičky a ty sušte několik hodin na plechu buď v sušičce, nebo v pootevřené troubě. Dobrou chuť!

Publikováno: 20. ledna 2014