Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Rychlý tip, jak odšťavňovat klíčky

Pokud chcete vědět, co nejzdravějšího byste do sebe mohli takhle zjara dostat, klíčky jsou jasnou odpovědí. Po zimě, která se letos docela dlouho vlekla, vás nabijí zdravím a energií. Možná si řeřichu, mungo nebo třeba čočku klíčíte už dávno, ale napadlo vás někdy, že je můžete hodit i do odšťavňovače?

Poklad jménem klíčky

Působení klíčků na naše zdraví je výjimečné – naklíčením semen nebo luštěnin totiž dochází k ohromnému nárůstu živin (jejich obsah stoupne 5x až 30x). Je tedy víc než jasné, že už jen s jednou hrstí do sebe dostanete pořádnou nálož vitamínů a minerálů (vitamíny A, E, C a některé vitamíny skupiny B, vápník, železo, zinek, hořčík, selen, mangan, draslík, měď).

Zelené klíčky obsahují navíc chlorofyl, který je blahem pro naši krev. Kromě toho jsou klíčky bohaté na vlákninu a najdeme v nich nemalý podíl bílkovin (vyrovnají se masu). Výhodou je výborná stravitelnost, po klíčcích vám určitě těžko nebude!

šťáva z klíčků
šťáva z klíčků

Jak na odšťavňování klíčků?

  • Odšťavňovat můžete prakticky jakákoli naklíčená semena nebo luštěniny (vyjma fazolí, které je nutné před konzumací tepelně upravit). Vyzkoušejte třeba naklíčenou řeřichu, vojtěšku, brokolici, ředkvičku, slunečnicová semínka, cizrnu, čočku, hrách nebo mungo fazole (mungo a adzuki jsou jediné fazole, které lze po naklíčení jíst i zasyrova).
  • Klíčky nejlépe odšťavníte na dvouhřídelovém nebo šnekovém odšťavňovači.
  • Naklíčená semena a luštěniny neloupejte, bez obav je můžete odšťavňovat i se slupkami.  
  • Pro větší výtěžnost je vhodné klíčky předem namočit na pár hodin do vody, ideálně přes noc.
  • Klíčky se příliš nehodí pro samostatné odšťavňování - jednak byste jich pro plnou sklenici potřebovali velké množství, jednak samy o sobě obvykle tvoří kaši. Proto je berte spíš jen jako doplňkovou surovinu, která má ozvláštnit chuť šťávy z kořenové nebo listové zeleniny. Výborně chutnají také v jablečné šťávě.
  • Při odšťavňování vhazujte klíčky a ostatní suroviny střídavě.
  • Pokud nejste na klíčky vůbec zvyklí, začínejte s nimi pozvolna a do odšťavňovače přihoďte zpočátku třeba jen jednu lžíci.

Tip navíc: Přidejte klíčky také do svého smoothie!

Publikováno: 29. března 2016