Rychlý tip: Proč odšťavňovat mandarinky
Je snadné odšťavňovat mandarinky – jsou oloupané raz dva a pokud jsou větší, na jednu sklenici stačí jen dva kusy. Pohodlí při přípravě a odšťavňování ale není jediným důvodem, proč bychom si měli z mandarinek připravovat čerstvou šťávu.
Víte, čím jsou mandarinky výjimečné?
Každé ovoce má protirakovinné vlastnosti, ale mandarinka ukrývá ve svých měsíčcích o něco účinnější zbraně. Obsahuje totiž takovou kombinaci cenných látek, která dokáže předcházet rakovině s daleko vyšší účinností, než kdybyste tyto látky užívali samostatně. Konkrétně se jedná o vitamín C, flavonoidy, limonoidy a pektin.
Kromě toho vás mandarinky napumpují energií, posílí imunitu, zabojují proti zánětům v těle a pomáhají i při arterioskleróze, vysokém krevním tlaku nebo alergii.
Využijte právě probíhající mandarinkovou sezónu a dopřávejte si mandarinkovou šťávu, co hrdlo ráčí – pro maximální terapeutický účinek klidně i z šesti kusů denně. Prostě si dejte šťávu před snídaní a pak místo dopolední nebo odpolední svačiny.
Stejný protirakovinný mix najdete i v dalších citrusech, které jsou dostupné po celý rok – v pomerančích a citronech.