sso

Rychlý tip: Proč pít šťávy nalačno?

Záleží na tom, jestli pijete šťávu před jídlem nebo při něm, či dokonce po něm?

Možná si myslíte, že je úplně jedno, kdy si vypijete svou sklenici čerstvé šťávy - do těla se přece dostane tak jako tak, no ne?

Ve skutečnosti je ideální vypít ji ráno nalačno, a pokud ji pijete přes den, pak alespoň 20 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.

Proč?

Když máte prázdný žaludek, je vstřebávání vitamínů a dalších živin ze šťávy nejeefektivnější. Šťáva putuje rovnou do střev, kde se zpracuje do 15 minut.

Jestliže popíjíte šťávu při snídani, nebo s ní zapijete oběd, nemusíte se bát, že by si vaše tělo s touto kombinací neporadilo. Je ale třeba pamatovat na to, že v tom případě dojde ke smísení šťávy s nerozpustnou vlákninou, která je ve zkonzumovaném jídle obsažená. Nerozpustná vláknina je i v ovoci a zelenině, ale odšťavněním jsme ji odstranili, protože omezuje vstřebávání vitamínů (ze šťávy se vstřebá 4x více vitamínů než z celých plodů). Tím, že šťávu s tímto druhem vlákniny znovu smísíte, vlastně zahodíte čas i energii, které jste odšťavňování věnovali. Leda by vám více než na vitamínech záleželo na tom, abyste si hlavně pochutnali - pak je to v pořádku. :)

Efektivitu trávení čerstvé šťávy můžete zvýšit také pomalým popíjením - není dobré do sebe hrknout celou sklenici naráz, protože v tomto případě můžete být potom nadmutí. Zjednodušeně řečeno se šťáva nestihne smísit se slinami a tím je efektivní trávení narušeno už od začátku.

pití šťáv nalačno
pití šťáv nalačno
Publikováno: 26. listopadu 2015
###message