- Abyste mohli zpracovat šípky v odšťavňovači, musíte je nejdřív rozmixovat. Na to potřebujete výkonný mixér, protože uvnitř šípků jsou pecičky tvrdé jako kámen. My jsme použili Vitamix Pro 750. Se smoothie makerem to určitě nezkoušejte, hrozí jeho poškození.
- Otravné pasírování přeskočíte použitím horizontálního šnekového odšťavňovače, do kterého vložíte hrubé síto. My jsme „pasírovali“ se Sana Juicerem EUJ-707.
Šípková marmeláda: Jak s mixérem a odšťavňovačem zkrátit přípravu o několik hodin
Šípková marmeláda je velká delikatesa, ale pokud jste ji někdy dělali doma, víte, že je to velmi pracné. Člověk aby si na jednu skleničku džemu vyšetřil půl dne! Vyzkoušeli jsme, jak si práci za pomoci mixéru a odšťavňovače usnadnit – a výsledkem jsme byli nadšeni.

Ruční příprava šípkové marmelády obnáší kromě jiného tři časově náročné kroky:
- ruční odstranění stopky a okvětí z každého šípku,
- ruční vydlabání tvrdých peciček
- a pasírování přes síto.
Tohle všechno ale dělat nemusíte. Za pomoci mixéru a odšťavňovače jsme objevili cestu, jak si ušetřit několik hodin práce!

Jaký mixér a odšťavňovač použít?

Kdy nasbírat šípky?
Nejlepší doba je zhruba od konce září do poloviny října, na slunných místech i dříve. V tomto dvoutýdenním okénku, kdy přicházejí první mrazíky, jsou šípky nejsladší. Zralé šípky poznáte podle oranžové až červené barvy, při zmáčknutí jsou stále ještě tvrdé. Pokud jsou změklé a nahnědlé, ideální dobu ke sběru jste prošvihli. Kvůli chuti není dobrý ani předčasný sběr. Na sbírání si vezměte rukavice a nůžky.

Odloupejte stopky a okvětí
Doma šípky properte a ručně jim odtrhejte stopky a okvětí. Nejnamáhavější krok máte za sebou!

Šípky povařte a rozmixujte
Šípky dejte do hrnce, zalijte je vodou, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny do změknutí. Potom je nechte trochu vychladnout a i s vodou umixujte co nejvíce dohladka. V mixéru musí být tolik vody, aby všechny šípky byly ponořené.

Pyré odšťavněte
Šípkové pyré z mixéru odšťavněte na horizontálním šnekovém odšťavňovači, do kterého jste vložili hrubé síto. Pokud je pyré až příliš husté, nejdřív přidejte trochu vody a zamíchejte. Poté po dávkách nalévejte do odšťavňovače. Nespěchejte a dejte odšťavňovači čas, aby každou dávku stíhal zpracovat. Otvorem pro šťávu bude odcházet hustá „šťáva“ v konzistenci kečupu. V odpadu zůstanou zbytky peciček a chloupků.
My jsme nakonec odšťavnili ještě jablko a citrón, abychom šťávu dochutili a přidali trochu přírodního pektinu.

Uvařte marmeládu
- Šťávu jsme nalili do hrnce a smíchali s želírovacím cukrem v poměru 2:1 (tedy např. na kilo pyré přidáte 500 g cukru). Cukru můžete dát více nebo méně podle chuti, v každém případě před přidáváním doporučujeme marmeládu ochutnat.
- Směs jsme přivedli k varu a vařili ještě 5 minut. Během vaření získala krásnou hedvábnou texturu.
- Nakonec jsme marmeládu přelili do sklenice, uzavřeli víčkem a otočili dnem vzhůru. Tím jsme ji sterilovali.
VIDEO: Šípková marmeláda s mixérem a odšťavňovačem
Podívejte se na celý postup výroby domácí šípkové marmelády. Ve videu jsme jedinou věc UDĚLALI JINAK, než jste si přečetli v pokynech výše: šípky jsme před mixováním OPOMNĚLI POVAŘIT. Vám ale určitě DOPORUČUJEME to udělat! (CZ titulky)
Máte otázky?
Zavolejte nám na 800 110 990 nebo napište na cz@eujuicers.com. Poradíme jak se šípky, tak s výběrem vhodných přístrojů pro vaše potřeby.