sso

Testovali jsme: Který odšťavňovač je nejlepší na řapíkatý celer?

Odšťavnit řapíkatý celer může být trochu obtížné. Který odšťavňovač to zvládne nejlépe? Otestovali jsme to na čtyřech přístrojích: horizontálním šnekovém, vertikálním šnekovém, dvouhřídelovém a odstředivém. Podrobné relevantní výsledky zde!

test odšťavňovačů 2019 řapíkatý celer 

Zdá se, že řapíkatý celer se stává čím dál oblíbenějším, protože tolik dotazů na jeho odšťavňování jsme snad ještě neměli. Abychom vám mohli na otázky naprosto relevantně odpovědět, nakoupili jsme pár kilo celeru a zkusili ho odšťavnit na čtyřech různých přístrojích.

Celerová šťáva byla vždycky hitem spíš v Americe. Pila ji kdejaká celebrita nebo modelka (a stále pije) a každá si od ní slibovala zázračné účinky. I když nevěříme tomu, že by cokoli dělalo zázraky přes noc, zrovna řapíkatý celer má opravdu skvělé účinky a začínáme si toho vážit i v Evropě.

  • výrazně ozdravuje srdce, snižuje krevní tlak a cholesterol a je prevencí mrtvice a infarktu
  • pomáhá při infekci močových cest
  • má protizánětlivý efekt na klouby a odstraňuje z nich kyselinu močovou
  • neutralizuje volné radikály a tím brání rakovině
  • ulevuje od častých migrén
  • poradí si se zavodněním, takže při pití šťávy můžete zhubnout

Odšťavňování řapíkatého celeru je obvykle problematické, a to kvůli jeho dlouhým vláknům. Pro test jsme použili čtyři odšťavňovače, kdy každý z nich byl zástupcem jedné lisovací technologie:

  • horizontální šnekový
  • vertikální šnekový
  • dvouhřídelový
  • odstředivý

Na každém odšťavňovači jsme vylisovali 700 gramů celeru a tady jsou výsledky. Seřadili jsme odšťavňovače od nejlepšího po nejhorší.

Sana EUJ-707 ferrari red profile
Sana EUJ-707 ferrari red profile

#1 Horizontální šnekový odšťavňovač

Nejjednodušší způsob, jak získat kvalitní celerovou šťávu

Když testujeme a porovnáváme odšťavňovače, většinou z toho vzejde jasný vítěz. Ale v případě řapíkatého celeru to tak není. Díky tomu, že má vysoký obsah vody (95 %), dosáhnete dobrých výsledků s většinou odšťavňovačů. Proto abychom určili vítěze v odšťavňování celeru, museli jsme srovnat i další faktory: kvalitu šťávy, cenu přístroje, snadnost obsluhy a čištění. Skupinu horizontálních šnekových odšťavňovačů zastupoval v našem testu Sana Juicer EUJ-707. Jde o náš nejprodávanější přístroj. Horizontály jsou jednoduché – lehce pěchujete suroviny do plnicí trubice a dlouhý horizontální šnek si z nich postupně ukousává. Každý kousek se pak efektivně, ale šetrně vylisuje přes nerezové síto. I když horizontály nejsou tak levné jako odstředivky, naopak jsou většinou levnější než vertikály.

hor 1
hor 1

Výsledky testu

Protože má horizontál dostatečně velký vývod odpadu, nemusíte krájet celer na malé kousky jako v případě vertikálu. Do plnicí trubice můžete strkat celé stonky, a to tak rychle, jak si je šnek stíhá odebírat. Odšťavňování je proto velmi rychlé, nám zabralo i s přípravou méně než 2 minuty (1:58). Horizontál se po odšťavňování celeru zároveň nejsnadněji čistí, protože celerová vlákna se nenamotávají na šnek, jako je tomu u dvouhřídelových odšťavňovačů, a nemají tak úzký vývod odpadu jako vertikály. Výtěžnost byla nejnižší ze všech testovaných přístrojů. Ze 700 gramů celeru jsme získali 450 ml, ale šťáva byla chutná a hustá (ne vodová). Vzhledem k ceně přístroje, rychlosti obsluhy, kvalitě šťávy a jednoduchosti čištění umisťujeme Sanu 707 na 1. místo, a to i když výtěžnost nebyla nijak ohromující.  

hor 5
hor 5

Plusy

  • snadné sestavování odšťavňovače
  • nejsnadnější obsluha při odšťavňování
  • rychlé čištění
  • řapíkatý celer není třeba krájet
  • skvělá kvalita šťávy
hor 4
hor 4

Mínusy

  • nižší výtěžnost než u ostatních odšťavňovačů
EUJ-828 red
EUJ-828 red

#2 Vertikální šnekový odšťavňovač

Excelentní kvalita šťávy, pro kterou musíte být ochotni obětovat trochu času na krájení

Vertikální odšťavňovače obvykle nejsou na řapíkatý celer ideální. Je to proto, že mají malý vývod odpadu, a dlouhá celerová vlákna, která se mohou zformovat do zašmodrchané kuličky, snadno vývod ucpou. Jediný způsob, jak se tomu vyhnout, je nakrájení stonků celeru na malé kousky (max. 2 cm dlouhé). Tato příprava prodlouží celé odšťavňování asi o minutu. Taky plnění je méně pohodlné, protože kousky celeru je třeba vkládat do násypky po hrstech a mohou vám padat okolo.

Pro testování jsme si jako zástupce vertikálních odšťavňovačů vybrali Sana Juicer EUJ-828. Má pár vylepšení, o kterých jsme předpokládali, že by mohly být při odšťavňování celeru užitečné. Hlavním takovým vylepšením je páčka pro regulaci drti. Najdete ji na přední straně odšťavňovače a s její pomocí uzavíráte nebo pootevíráte těsnění, které reguluje tlak v odšťavňovací komoře. Obvykle je lepší nechat ho zavřené, abyste získali co nejvyšší výtěžnost. Jen v případě měkčích surovin se vyplatí ho průběžně pootevírat, a to i když to znamená nižší výtěžnost. Zamezíte tím zahlcení a nutnosti rozebrání a vyčištění přístroje uprostřed odšťavňování. Kromě toho má Sana velkou boční násypku, která je pro vhazování malých celerových kousků ideální.

vert 3
vert 3

Výsledky testu

Vývod odpadu se při lisování se Sanou 828 naštěstí neucpal. Bylo to hlavně proto, že jsme nakrájeli řapíkatý celer na malé kousky a i regulace tlaku tomu dost pomohla. Páčku jsme nechali v pootevřené poloze po většinu času a i přesto jsme měli krásnou výtěžnost 510 ml. Odšťavňování bylo ale nejpomalejší, i s krájením celeru nám zabralo 3:25. Čištění bylo docela rychlé, za 2:58 bylo hotovo. Sana má jednoduchou plnicí trubici, ve které se suroviny nemají kde zaseknout, a regulací tlaku jsme zase dosáhli toho, že ani z vývodu odpadu nebylo co dolovat. Boční násypka a regulace tlaku je při odšťavňování celeru velké plus Sany 828, protože s ostatními vertikály by to už tak jednoduché nebylo.

vert 1
vert 1

Plusy

  • snadné odšťavňování za předpokladu, že celer nakrájíte
  • excelentní kvalita šťávy
  • dobrá výtěžnost
  • docela snadné mytí
vert 5
vert 5

Mínusy

  • delší příprava - celer se musí nakrájet na hodně malé kousky
  • malý vývod odpadu je náchylnější k ucpávání
7500 web
7500 web

#3 Dvouhřídelový odšťavňovač

Nejlepší šťáva i výtěžnost, ale tomu odpovídá i cena

Dvouhřídelové odšťavňovače mají obvykle nejvyšší výtěžnost ze všech typů přístrojů. Je to díky dvěma proti sobě se otáčejícím hřídelím, které vtáhnou suroviny mezi sebe, rozmělní je na malé kousky a ty se pak vylisují přes síto. V testu nám posloužil Angel Juicer 5500. Protože je celý z nerezu, jeho cena je vysoká – asi třikrát vyšší než u ostatních odšťavňovačů v tomto testu. Ale i přes tu cenu je naším nejoblíbenějším dvouhřídelovým modelem, jaký prodáváme. Stojí jeho výsledky za to? To je to, co jsme chtěli při odšťavňování celeru zjistit.

twin 2
twin 2

Výsledky testu

Jak jsme očekávali, Angel Juicer nám dal nejvyšší výtěžnost ze všech, a to 550 ml. Odšťavňování bylo poměrně rychlé, 700 gramů bylo zpracováno celkem za 1:50. Stejně jako u horizontálního šnekového odšťavňovače ani tady není třeba celer krájet, stonky vkládejte celé. Šťáva byla excelentní kvality, ale chuťově ne moc odlišná od horizontálního a vertikálního odšťavňovače. Čištění zabralo trochu víc času, protože síto je rozměrnější a je obtížnější dostat se do všech jeho zákoutí. Více práce vyžaduje i čištění hřídelí, na které se dlouhá celerová vlákna namotají. Ještě před oplachováním je nutné vlákna ze šneků sundat a vyhodit do koše, jinak si ucpete dřez. Když to shrneme, dvouhřídelový odšťavňovač předvedl nejlepší výkon, ale za tu cenu je určen spíš opravdovým nadšencům odšťavňování.

twin 1
twin 1

Plusy

  • celer není třeba krájet
  • nejvyšší výtěžnost
  • mimořádná kvalita šťávy
  • rychlé odšťavňování
  • skoro suchý odpad
twin 3
twin 3

Mínusy

  • vysoká cena
  • obtížnější rozebírání po odšťavňování
  • časově nejnáročnější čištění
1613_8011
1613_8011

#4 Odstředivý odšťavňovač

Nejrychlejší a nejlevnější způsob odšťavňování celeru, ale musíte počítat s horší kvalitou šťávy

Odstředivé odšťavňovače jsou ještě pořád hlavními zástupci trhu. Je to proto, že jsou jednoduché a ne moc drahé. I když je pravda, že ty kvalitnější mohou stát klidně okolo 8 tisíc Kč. Za vyšší cenu většinou dostanete lepší materiál (kov), tišší chod nebo možnost volby počtu otáček. Odstředivky jsou při lisování nejrychlejší, protože pracují za vysokých otáček (až 10 000/min). S tím jsou ale spojené nějaké ty nevýhody: do šťávy je vháněno větší množství vzduchu, takže rychleji oxiduje a obsahuje méně vitamínů. Oxidaci můžete trochu potlačit, pokud společně s ostatními surovinami odšťavníte i citrón nebo limetu – kyselina askorbová oxidaci zpomaluje. Kvalita šťávy je nižší i proto, že je vodovější a obsahuje více pěny. Omezenější je i škála ovoce a zeleniny, které můžete s odstředivkou lisovat. Odstředivky jsou ideální na suroviny s vysokým obsahem vody (citrusy, jablka, mrkev), ale nedá se s nimi odšťavňovat například listová zelenina, která obsahuje méně vody. Potíž je i s bobulovinami. Pro test jsme si vybrali prémiový komerční odšťavňovač Sage BJE820. Má velmi jemné sítko, díky kterému dosáhnete skvělých výsledků.

cent 3
cent 3

Výsledky testu

Na to, že jde o odstředivku, jsme zaznamenali překvapivě dobrý výsledek. Pravděpodobně to bylo proto, že řapíkatý celer obsahuje hodně vody. Odstředivka je jasný vítěz v rychlosti, 700 gramů bylo odšťavněno za 55 vteřin. Dokonce i výtěžnost byla super – 510 ml, díky čemuž se odstředivka dělí o 2. místo ve výtěžnosti s vertikálním šnekovým odšťavňovačem. Čištění už bylo horší. Odpadu bylo ve srovnání s ostatními přístroji suverénně nejvíc, byl hodně mokrý a zanesl stěny odpadní nádoby „ode dna až po strop“. Nešlo ho jen tak vysypat do koše, odpad jsme ze stěn museli seškrabovat rukama. Velké síto s jemnými oky vyžadovalo víc práce s kartáčkem. Šťáva byla v porovnání s ostatními znatelně vodovější, mdlejší, chuťově ne tak výrazná. Byla i světlejší, což odpovídá tomu, že velká část celeru skončila v odpadní nádobě, místo aby se vylisovala do šťávy. Odstředivku dáváme na celkové 4. místo hlavně kvůli kvalitě šťávy, ale je pravda, že ta rychlost a výtěžnost nás ohromila. Pokud vám nevadí, že šťávu musíte kvůli její nižší trvanlivosti vypít hned a že odšťavňovač vyžaduje zdlouhavější čištění, odstředivka je pořád o dost lepší volba, než zpracovávat celer v mixéru a pak ho ručně cedit přes látku.  

cent 2
cent 2

Plusy

  • celer není třeba krájet
  • nižší cena přístroje
  • rychlá práce
  • na sítu neulpívá příliš mnoho drti, a tak jde relativně snadno vyčistit
Cent 1
Cent 1

Mínusy

  • přístroj je hlučný
  • větší síto vyžaduje více času na čištění, než síta ostatních přístrojů
  • odpad je mokrý a jeho odstraňování z dílů je poněkud otravné
  • vodová šťáva
  • kvůli rychlejší oxidaci je nutné vypít šťávu hned, nedá se skladovat

Shrnutí

Všechny čtyři typy odšťavňovačů si v našem testu vedly dobře a všechny jsou vhodné pro někoho, kdo by si rád dělal čerstvou celerovou šťávu každý den. Největší rozdíl mezi přístroji je v tom, že nízkootáčkové odšťavňovače na prvních třech místech minimalizují oxidaci šťávy, takže je chutnější, výživnější a dá se skladovat v lednici na později. Oproti tomu šťáva z odstředivky, která skončila na 4. místě, se musí vypít hned po odšťavnění.

  • I přes nižší výtěžnost považujeme horizontální šnekový odšťavňovač za nejlepší, nejjednodušší  a cenově nejrozumnější způsob, jak si udělat dobrou šťávu ze řapíkatého celeru.
  • Vertikály sice vylisují více šťávy, ale kvůli nutnosti krájení celeru na malé kousky jsme nemohli jinak, než je dát na 2. místo.
  • Dvouhřídelový odšťavňovač předvedl nejlepší výkon, ale myslíme si, že pro běžného uživatele nebudou mírně lepší výsledky dostatečným ospravedlněním vysoké ceny. Proto ho máme na 3. místě.
  • Pokud jde o ostředivku, byli jsme příjemně překvapeni jejími výsledky. Důvod, proč je na 4. místě, je v horší kvalitě šťávy a zdlouhavějším čištění, které je znesnadněno hodně mokrým odpadem.

Poznámka: Dalším běžným způsobem, jak získat celerovou šťávu, je rozmixování řapíku v mixéru a přecezení vzniklé drti přes plátýnko. Tuto metodu nedoporučujeme. Nejen, že je to pracné, ale zároveň nedostanete zrovna kvalitní šťávu. Vysoká rychlost mixéru podporuje rychlejší oxidaci, která znehodnocuje vitamíny a má vliv i na konzistenci a chuť.

Publikováno: 26. února 2019
###message