Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Vědci varují: omezte pití slazených sycených nápojů

Během posledních let došlo k publikaci hned několika vědeckých studií, které zkoumaly vliv konzumace sodovek a limonád na zdraví člověka. Závěry jsou šokující: pravidelným pitím slazených sycených nápojů podstatně zvyšujete šance onemocnět astmatem, dvěma druhy rakoviny, diabetem i depresemi, nemluvě o větší náchylnosti k obezitě a infarktu. U čerstvých ovocných šťáv naopak žádné takové spojení prokázáno nebylo.

plechovka 2
plechovka 2

A jak obstály „light“ sodovky?

Studie Françoise Clavel-Chapelonové a Guye Fagherazziho z pařížského Insermu (Národní institut zdraví a lékařského výzkumu) zkoumala 14 let stravovací návyky 66 188 žen s cílem najít spojení mezi slazenými nápoji a diabetem druhého typu, nejběžnější formou této nemoci.

Původně předpokládali, že pití „light“ nápojů by mělo redukovat riziko onemocnění cukrovkou – jak se však ukázalo, opak byl pravdou.

Překvapivě byla konzumace limonád vyšší u dietních verzí – normálních slazených limonád spotřebovaly ženy průměrně 1.6 sklenice za týden, „light“ si dopřávaly ve více než dvojnásobném množství. Ale i kdyby se konzumace obou druhů nápojů srovnala na stejnou úroveň, byla u půl litru dietních limonád za týden prokázána o 15 % vyšší šance na onemocnění diabetem. Při množství 1,5 litru se šance zvýšila už na celých 59 %!

Jak to odborníci vysvětlují? Cukr obsažený ve slazených nápojích působí nárůst hladiny insulinu v krvi, zatímco aspartam, běžně používané umělé sladidlo, způsobuje zvýšení hladiny krevního cukru – to ale také vede k nárůstu produkce insulinu. Udržování vysoké hladiny inzulinu pak vede k rezistenci na tento hormon, tedy anomálii, která způsobuje diabetes.

V rámci této studie zkoumali vědci i vztah mezi konzumací čerstvých přírodních ovocných džusů a vznikem cukrovky – žádné pojítko ale neobjevili.


Zdroje obrázků:

http://occupycorporatism.com/wp-content/uploads/2012/03/6a00d8341cbdce53ef00e54f3247f18834-800wi.jpg

http://cdn0.cosmosmagazine.com/wp-content/uploads/20080212_diet_drinks.jpg

http://www.neurosciencemarketing.com/blog/wp-content/uploads/2009/04/diet-cola.jpg

slazené nápoje
slazené nápoje

Chcete zhubnout? Přestaňte pít slazené nápoje.

Zdá se to už trochu jako ohraná písnička, ale mezi obezitou a slazenými nápoji je velice úzký vztah – a možná jiný, než jste si mysleli. Nejde ani tak o to, že řada limonád a sodovek obsahuje velké množství cukru – srovnatelně sladká je i řada potravin.

Problémem je, že zatímco cukr obsažený v jídle nás zasytí, cukry obsažené v nápojích naše tělo takto nevnímá a můžeme jich spotřebovat mnohem více, než kolik bychom snesli v pevné stravě. Dr. David Ludwig, ředitel Centra pro prevenci obezity při Bostonské dětské nemocnici a vedoucí jedné ze studií, k tomu dodává: „Neznám žádnou jinou kategorii potravin, jejíž eliminace [z jídelníčku] by vedla k úbytku váhy v tak krátkém čase. Nejefektivnější jediný cíl intervence zaměřené na redukci obezity jsou slazené nápoje.“

plechovky
plechovky

Půllitr sodovky denně může způsobit astma

Australští vědci vedení dr. Zuminem Shi z univerzity v Adelaide provedli v letech 2008 – 2010 výzkum vztahu mezi pitím nealkoholických nápojů a výskytem plicních onemocnění. Jejich vzorek zahrnoval 16 907 obyvatel jihu Austrálie starších 16 let, přičemž 11,4 % z těchto účastníků pilo víc než půl litru sodovek denně.

Zjistili, že čím větší množství těchto nápojů člověk konzumuje, tím větší má šanci přivodit si astma nebo CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). Konkrétní čísla vypadala následovně: ti, kteří pili více než půl litru slazených sycených nápojů denně, měli o 26 % větší šanci onemocnět astmatem a o 79 % větší šanci přivodit si CHOPN než ti, kteří tyto nápoje vůbec nekonzumovali.

Publikováno: 3. dubna 2013