Studie Françoise Clavel-Chapelonové a Guye Fagherazziho z pařížského Insermu (Národní institut zdraví a lékařského výzkumu) zkoumala 14 let stravovací návyky 66 188 žen s cílem najít spojení mezi slazenými nápoji a diabetem druhého typu, nejběžnější formou této nemoci.
Původně předpokládali, že pití „light“ nápojů by mělo redukovat riziko onemocnění cukrovkou – jak se však ukázalo, opak byl pravdou.
Překvapivě byla konzumace limonád vyšší u dietních verzí – normálních slazených limonád spotřebovaly ženy průměrně 1.6 sklenice za týden, „light“ si dopřávaly ve více než dvojnásobném množství. Ale i kdyby se konzumace obou druhů nápojů srovnala na stejnou úroveň, byla u půl litru dietních limonád za týden prokázána o 15 % vyšší šance na onemocnění diabetem. Při množství 1,5 litru se šance zvýšila už na celých 59 %!
Jak to odborníci vysvětlují? Cukr obsažený ve slazených nápojích působí nárůst hladiny insulinu v krvi, zatímco aspartam, běžně používané umělé sladidlo, způsobuje zvýšení hladiny krevního cukru – to ale také vede k nárůstu produkce insulinu. Udržování vysoké hladiny inzulinu pak vede k rezistenci na tento hormon, tedy anomálii, která způsobuje diabetes.
V rámci této studie zkoumali vědci i vztah mezi konzumací čerstvých přírodních ovocných džusů a vznikem cukrovky – žádné pojítko ale neobjevili.
Zdroje obrázků:
http://occupycorporatism.com/wp-content/uploads/2012/03/6a00d8341cbdce53ef00e54f3247f18834-800wi.jpg
http://cdn0.cosmosmagazine.com/wp-content/uploads/20080212_diet_drinks.jpg
http://www.neurosciencemarketing.com/blog/wp-content/uploads/2009/04/diet-cola.jpg