sso

Vitamín A – kde ho najdeme a proč je důležitý?

„Musíš jíst hodně mrkvičky, abys měla zdravé oči!“ Že si na tuto výchovnou větu ze svého dětství moc dobře pamatujete? Pokud jste jí uvěřili, pak jste se s největší pravděpodobností nechali uchlácholit maminčinou „milosrdnou lží“, jejímž cílem bylo dostat do vás alespoň nějaký ten gram nepříliš oblíbeného dětského jídla – zeleniny. Ale jak to s mrkví vlastně doopravdy je? Opravdu není pro náš zrak a organismus tak prospěšná, jak nám o ní maminky a babičky tvrdily? Pravda bude někde uprostřed. Mrkev je totiž bohatým zdrojem vitamínu A, o jehož účincích si řekneme něco málo o pár řádků níže.

Vitamin A: Seznamte se, prosím…

Vitamín A je znám ve dvou přirozených formách a to jako retinol (A1) a dehydroretinol (A2). Jedná se o vitamín, který je rozpustný v tucích, a jeho příznivé účinky na lidský organismus jsou známy již po mnoho dlouhých let.

Kromě toho, že se jedná o výborný antioxidant, stojí také za vývojem důležitých buněčných látek, jejichž nedostatek může vést až k šerosleposti. Pokud v lidském organismu tento druh vitamínu chybí, může na sobě jedinec pociťovat problémy se zrakem a to zejména v mlze nebo za šera.

Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje také šupinatěním a loupáním kůže, suchými vlasy, lámajícími se nehty, sníženou imunitou a pohlavní aktivitou a zároveň vznikem zánětů v různých částech těla.

mrkev+jabko
mrkev+jabko

V čem přijímat vitamín A?

Doporučená denní dávka průmyslově vyrobeného vitamínu A pro dospělého člověka činí přibližně 1 miligram. Tuto dávku není doporučeno překračovat, je totiž lékařsky potvrzeno, že „předávkování“ může u některých rizikových skupin (např. kuřáci) stát za vznikem rakoviny plic. Můžeme vás však uklidnit – u přírodní formy vitamínu A předávkování prakticky nehrozí.

V čem se tento pro tělo člověka nezbytný vitamín nachází? Mezi potraviny s největším obsahem vitamínu A patří čerstvá vojtěška, mrkev, špenát, mango, petržel, meruňky, mangold nebo meloun. Kromě zeleniny a ovoce je tento vitamín zastoupen také v telecích játrech, tuňácích, treskách, másle nebo v kravském mléce. Sáhnout můžete také po vajíčkách nebo nepříliš oblíbeném rybím tuku.

Jak dostat z potravin vitamín A?

Nejvíce vitamínu A a dalších tělu prospěšných látek je pochopitelně v čerstvých potravinách. Ovoce a zeleninu je ideální s pomocí praktických kuchyňských pomocníků „proměnit“ v lahodný koktejl, džus nebo čerstvou šťávu. Třeba takové meruňkové smothie nebo mrkvový džus zalahodí nejen vašemu organismu, ale také oku. Aby se vitamín A lépe vstřebal, přidejte do šťávy pár kapek např. olivového oleje.

Publikováno: 29. října 2013
###message