V Evropě se brambory objevily až v 18. století, rychle si ale získaly oblibu a dodnes jsou součástí většiny evropských kuchyní. Nejsou totiž náročné na pěstování, ale mají vysokou výživovou hodnotu. Ze zdravotního hlediska jsou hodnotné, protože obsahují draslík, hořčík, vápník, zinek, fosfor, železo a další. Z vitaminů v bramborách najdete vitamin C a B (ve slupce).
Minerály a vitaminy jsou důležité pro fungování celého našeho těla. Když budete brambory pravidelně zařazovat do vašeho jídelníčku, můžete se těšit na tyto zdravotní účinky:
- zdravé srdce a cévní systém
- hormonální rovnováha
- fungování metabolismu
- zdravější kosti a klouby
- lepší imunita
- odolnost proti stresu
Proces vaření však velkou část důležitých látek ničí, z vitaminu C například v uvařených bramborách nezbude nic. To ale neznamená, že byste na vařené brambory měli zapomenout, stále obsahují hodně zdravých sacharidů. Odpusťte si spíše smažené brambory (hlavně hranolky), ty už toho mají se zdravím společného jen málo.