Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Zelené šťávy jsou chutnější, než si myslíte

Patříte mezi ty, kterým nechutná nic, co je zelené? Pokud ne, určitě někoho takového alespoň znáte. Zelená barva totiž obvykle v lidech evokuje, že jídlo je sice zdravé, ale ne příliš chutné. Vyzkoušejte zelené šťávy, které jsou velmi zdravé a při správné kombinaci surovin mohou být i nečekaně chutné!

Denní dávka zdraví v jedné sklenici

Zelené potraviny mají především detoxikační účinky na náš organismus. To znamená, že obsahují látky, které odvádí škodliviny z našeho těla, zároveň dostatečně hydratují a podporují látkovou výměnu.

Vegateble juice
Vegateble juice

A jaké jsou další důvody, proč pít zelené šťávy?

  • příjem vitaminů a minerálů, které jsou důležité pro naše tělo a pro prevenci nejrůznějších onemocnění
  • potraviny se snadněji tráví v tekutém stavu
  • snadnější a rychlejší konzumace než „chroupání“
  • dodržování pitného režimu
  • dobrý pocit a dobrá nálada

Je to málo? Tak si připočtěte ještě více energie, zdravé trávení, silné srdce, bystřejší mozek, pružnou pleť nebo krásné vlasy. A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Kombinujte zeleninu a ovoce podle vaší chuti

I když sklenici šťávy vypijete během chvíle, nedělejte to z donucení nebo se sebezapřením. Když z toho nebudete mít radost, požadované účinky se dost možná vůbec nedostaví. Najděte si svůj recept, který vám bude chutnat!

Základ zelených šťáv obvykle tvoří tyto suroviny:

  • okurka
  • špenát
  • kapusta
  • mangold
  • cuketa
  • brokolice
  • stonky celeru

Pro lepší chuť můžete do odšťavňovače přidat:

  • jablko
  • ananas
  • hrušku
  • limetku nebo citrón
  • meloun
  • mátu

Vyberte si tedy několik surovin z první skupiny a vyzkoušejte je pokaždé ochutit něčím jiným. Neomezujte se ale jen našimi tipy, chuti se meze nekladou! Kupte si na trhu nebo ve vaší prodejně, co vás láká nejvíce.

Celery quack
Celery quack

Celerový dryák

S blížící se sezónou můžete vyzkoušet například celerový dryák, který, navzdory svému názvu, chutná velmi dobře a svěže. Do odšťavňovače vložte:

  • 1 jablko
  • 5 stonků řapíkatého celeru
  • 1/2 neoloupaného bio citrónu
  • 2 kostky ledu

Vyzkoušejte šťávu ze zeleného ječmene

Zelený ječmen je v podstatě velmi mladý ječmen, který si můžete vypěstovat i sami na balkóně v truhlíku. Stačí zasadit semínka, nechat na slunci a zalévat, ječmen můžete sklízet a odšťavňovat už po deseti dnech.

Šťáva z mladého ječmene zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá v boji proti civilizačním chorobám, protože mimo jiné snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Je vhodná i při překyselení žaludku, migrénách nebo nespavosti.

Experimentujte, kombinujte, ochutnávejte a nezapomeňte mít z pití zelených šťáv radost!

Publikováno: 9. dubna 2014