sso

5 nejlepších přírodních léků na nachlazení

Vykašlete se tuto zimu na doplňky z lékárny a spolehněte se místo nich na pomoc z přírody.

Lék na rýmu v podstatě neexistuje – neléčená trvá 7 dní, léčená týden. Jediné, co nám zbývá, je tlumit příznaky. Následujících 5 přírodních léků vám pomůže hned dvakrát. Zaprvé posílí vaše tělo, dokud jste ještě zdraví, takže budete vůči infekcím celkově odolnější. A zadruhé: pokud už nachlazení jste, můžete je využít právě pro léčení příznaků – přírodní cestou, bez chemie. Vyzkoušejte to a uvidíte!

zázvorový čaj
zázvorový čaj

#1 Zázvor

Zázvor je jedničkou v poskytování úlevy při příznacích nachlazení. Díky jeho protizánětlivým a antioxidačním účinkům je jedním z nejoblíbenějších prostředků, které při nachlazení nasazujeme. Jeho síly můžete využít hned na několik způsobů. Nejsnadnější je udělat si z něj čaj: zázvor nastrouhejte a přelijte ho vroucí vodou. Až čaj zchladne na pitelnou teplotu, přidejte čerstvou citrónovou šťávu a kvalitní med. Další možností je zázvor odšťavňovat – ne samotný, ale společně se svým dalším oblíbeným ovocem a zeleninou. Taková šťáva z jablek, mrkve a zázvoru je super jednoduchým a chutným způsobem, jak se bránit nachlazení, nebo zmírňovat jeho příznaky. Akorát to s tím zázvorem moc nepřežeňte, na jednu sklenici stačí odšťavnit maximálně 2 cm kořene.

kurkuma
kurkuma

#2 Kurkuma

Kurkuma má podobné účinky jako zázvor, akorát má o něco zemitější chuť. Obsahuje esenciální oleje, které zmírňují otok v krku a jsou skvělé i na očistu trávicího systému. Trochu mleté kurkumy si můžete zamíchat do rostlinného mléka (můžete i do kravského, ale to není při nachlazení příliš vhodné). Například v kokosovém chutná úžasně. Mléko s mletou kurkumou přiveďte k varu a povařte asi 10 minut. Také můžete odšťavnit kousek čerstvého kořene a jednu čajovou lžičku šťávy opět vmíchat do sklenice mléka. Poslední možností je ho odšťavňovat jako doplněk společně s dalším ovocem a zeleninou. Stejně jako zázvor chutná nejlépe s jablečnou šťávou, nebo se šťávou z kořenové zeleniny.

bezový sirup
bezový sirup

#3 Bezinky

Bezový sirup je léty prověřený způsob, jak se bránit nachlazení, nebo zbrzdit jeho vývoj. Izraelští výzkumníci zjistili, že aktivní látky v bezinkách dokážou neutralizovat enzymy, které potřebují viry k úspěšnému napadení buněk v krku a nose. Plody bezu černého dozrávají od července do září – určitě na ně příští léto nezapomeňte, nějaké si nasbírejte a uvařte si z nich sirup na zimu. Pokud do něj po vychladnutí přidáte med, skořici a zázvor, získáte chutný a velmi silný prostředek pro boj s kašlem a nachlazením. Druhou možností je usušit nasbírané bezinky v sušičce potravin a sušené plody po celou zimu používat k přípravě čerstvé dávky sirupu. Kdo nemá natrhané zásoby z léta, sušené plody se dají koupit také ve zdravých výživách a na internetu. Pozor, bezinky nejezte syrové!

echinacea na nachlazení
echinacea na nachlazení

#4 Echinacea

Indiáni používali echinaceu, neboli třapatku, po více než 400 let pro její schopnost bojovat s infekcemi a zmírňovat příznaky kašle a nachlazení. Tato květina se navíc snadno pěstuje a bude přímo ozdobou vašeho záhonu. Semínka pro předpěstování sazeniček zasejte v březnu. V květnu je přesaďte do záhonu, ideálně na nějaké slunné místo. Sazeničky se dají pořídit i v zahradnictvích. Na konci léta rostliny otrhejte a usušte si jak lístky, tak květy, a na podzim a v zimě si z nich připravujte čaj. Můžete si vyrobit také tinkturu. Nasekané lístky a květy vložte do uzavíratelné lahve s vodkou, a to v poměru 2:1 ve prospěch vodky. Vodka musí mít minimálně 40 % obsahu alkoholu. Echinaceu nechte takto naloženou minimálně dva týdny a každý den láhví pořádně zatřepejte. Potom vyndejte lístky a květy a hotovou tinkturu skladujte na chladném a tmavém místě. Během chřipkové sezóny užívejte tři kapky každé ráno, ideálně nalačno. Kdo nemá prostor pro pěstování echinacei, sušené květy i lístky se dají koupit v bylinkářstvích a na internetu.

nejlepší lék na kašel
nejlepší lék na kašel

#5 Tymián

Tymián obsahuje flavonoidy uvolňující svaly, které vás nutí kašlat. Také má antibakteriální a antimikrobiální účinky. Vyrobte si z něj sirup, který opravdu funguje a je hotový hned! Půl hrnku medu smíchejte se dvěma litry vody a přidejte pár plátků citrónu, ideálně v kvalitě bio. Vhoďte hrst tymiánu a přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud se nevypaří polovina vody. Přes cedník slijte do uzavíratelné lahve (abyste zbavili sirup vylouhovaných citrónů a tymiánu). Po vychladnutí uložte do lednice. Pro ještě dokonalejší chuť můžete přidat několik kapek vanilkového extraktu. Čerstvý tymián můžete koupit v prodejnách ovoce a zeleniny a některých supermarketech, nebo si ho vypěstovat sami. Pokud míváte bohatou úrodu tymiánu, že ho ani nestíháte před zimou spotřebovat, opět si ho usušte pro pozdější využití v zimních měsících.

Publikováno: 14. prosince 2016
###message