###message
Novinka!
Zavřít okno

Čerstvé šťávy vs. džusy z krabice

Poslední díl A dost! byl věnován jablečným džusům. Odborné testy potvrdily, že džusy z krabice jsou většinou jen takové sladké barevné vody, které vám sice neublíží, ale ani nijak zvlášť neprospějí. Tedy když máte štěstí.

Na trhu jsou totiž i takové produkty, které obsahují určité množství mykotoxinů. Jejich přítomnost svědčí o tom, že džus byl vyroben z plesnivého ovoce. Konkrétně u jablečného džusu se jedná o mykotoxin s názvem patulin. Odborné testy, které nechal tým A dost! provést, ukázaly, že patulin byl v celé polovině testovaných vzorků. Sice tyto hodnoty většinou nepřekračovaly povolené limity, ale i tak je otázkou, kdo by chtěl dobrovolně pít něco plesnivého, byť ve stopovém množství.

Bohužel se našly i vzorky, ve kterých bylo množství nadlimitní, a v jednom případě byly hodnoty dokonce tak vysoké, že tým A dost! nahlásil tento džus na inspekci k prošetření.

test jablečných džusů

Kolik vitamínů získáme z krabicového džusu?

V pořadu zaznělo, že většina jablečných džusů na současném trhu je nezávadná a nemusíme se jejich konzumace bát. O nějakém vylepšení zdraví se ale také hovořit nedá. Pokud totiž očekáváte, že do sebe se 100% džusem dostanete spoustu vitamínů, budete zklamáni. Krabicový džus můžeme ve skutečnosti považovat jen za takový nápoj na chuť.

Už dříve jsme tu zveřejnili infografiku, která popisuje proces výroby průmyslově zpracovaného džusu. Každý džus musí být ošetřen termosterilací, aby zůstal mikrobiálně nezávadný. Termosterilace ovšem téměř kompletně zničí vitamíny. Pokud na krabici najdete informaci, že výrobek obsahuje vitamín C, nejedná se o vitamín v jeho přirozené formě, ale o vitamín uměle vyrobený a přidaný do džusu až dodatečně.

výroba 100% džusu

I výsledky testů prezentované v pořadu ukázaly, že obsah vitamínu C v krabicových džusech je skutečně téměř nula (40x méně než v čerstvých jablkách). Několik vzorků na tom sice bylo lépe, ale jak už bylo řečeno, vždy se jednalo o obsah dodatečně přidané kyseliny askorbové.

Pesticidy

V některých testovaných džusech byl detekován také obsah pesticidů. Tyto látky se nacházejí hlavně ve slupce, a proto jich při odšťavnění většina zůstane v odpadu. Přesto se v testu objevily džusy, ve kterých bylo pesticidů více, než povoluje legislativa. Bohužel dokud námi vybraný džus (ať už je jablečný, nebo jiný) nepodrobíme zkoušce v laboratoři, nemůžeme si být nikdy jisti.

Spousta pesticidů je řazena mezi endokrinní disruptory, což znamená, že negativně ovlivňují hormonální systém (mohou například poškozovat spermie). Některé studie také objevily souvislost mezi pesticidy a vznikem cukrovky a Parkinsonovy choroby. U dětí se zas zvyšuje riziko, že se u nich projeví ADHD.  

testy jablečných džusů

Jak získat z džusu vitamíny a vyhnout se pesticidům?

Pokud si přejete zaplavit své tělo vitamíny, vsaďte na čerstvé šťávy. Buď na ně choďte do juice barů, nebo si je odšťavňujte doma. Můžete odšťavňovat jak konvenčně pěstované ovoce a zeleninu, tak ovoce a zeleninu v kvalitě bio.

Bio plody doporučujeme v případě, že si chcete být skutečně jisti, že šťáva nebude obsahovat ani stín pesticidů. Možná vás odrazuje vyšší cena, ale vězte, že už jen sklenička bio šťávy denně vám prospěje víc, než dva litry šťávy z konvenčních surovin. Nejenže v ní nebude chemie, ale také bude obsahovat více vitamínů a minerálů. Minerály mimochodem dodávají plodům chuť (a proto si ze supermarketu často přineseme mdlá rajčata, kyselá jablka, málo sladký meloun apod. – je v nich málo minerálů).

Významný krok k lepšímu ale samozřejmě uděláte i v případě, že se rozhodnete odšťavňovat zatím jen konvenčně pěstované ovoce a zeleninu (nebo je budete s bio jen střídat). Pořád to bude daleko lepší a zdraví přínosnější volba, než krabicový džus, který vám dodá jen prázdné kalorie.

ovocné a zeleninové šťávy

P.S. Podívejte se na celý díl pořadu A dost! s názvem Velké nezávislé testy džusů a moštů (8 minut).

 

Publikováno: 26. ledna 2017