Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Čteme studie: 3 dny na šťávách obnoví střevní mikrobiom

20 zdravých dospělých jedinců se zúčastnilo krátkodobé studie, která zjistila, že pití 2,8 litru čerstvé šťávy denně po dobu 3 dnů - s vyloučením všech ostatních potravin - pozitivně změnilo složení střevních bakterií a podpořilo úbytek hmotnosti po dobu až 2 týdnů po intervenci.

střevní mikrobiom a odšťavňování
střevní mikrobiom a odšťavňování

Čerstvé šťávy jako prebiotikum

Čerstvě lisované šťávy obsahují živiny, které fungují jako prebiotika. Co jsou prebiotika? Jde o specifický druh sacharidů, kterými se krmí hodné střevní bakterie. Když se jim prebiotik nedostává, trávicí systém trpí a vy s ním.

  • Účastníci studie pili 3 dny jen čerstvé šťávy a následujících 14 dní jedli svou obvyklou stravu.
  • Už 4. den zaznamenali výzkumníci zkvalitnění střevního mikrobiomu (zvýšil se podíl hodných bakterií a snížil obsah škodlivých) - testováno ze stolice. Kvalita mikrobiomu se částečně vrátila směrem k původní až 17. den.
  • 4. den byl zaznamenán také úbytek hmotnosti u všech účastníků (přirozeně), ale co je zajímavé: sníženou hmotnost si účastníci udrželi až do konce pozorování (17. den), a to i přesto, že se vrátili k původnímu stravování.
  • V krvi účastníků se zvýšilo množství oxidu dusnatého, který působí jako vazodilatátor (rozšiřuje cévy).
  • V moči účastníků se snížil obsah malondialdehydu (marker peroxidace lipidů; tato látka sice má v těle nějaké pozitivní účinky, ale převažují ty negativní - je jí připisován vliv na propuknutí Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, genové mutace a stárnutí).
  • Účastníci se i po skončení studie (17. den) cítili lépe než před ní.


Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28526852/

jak na půst s čerstvými šťávami
jak na půst s čerstvými šťávami
odšťavňování a střevní mikrobiom
odšťavňování a střevní mikrobiom
MÁTE OTÁZKU (3)
MÁTE OTÁZKU (3)
Publikováno: 2. února 2021