Čteme studie: 3 dny na šťávách obnoví střevní mikrobiom
20 zdravých dospělých jedinců se zúčastnilo krátkodobé studie, která zjistila, že pití 2,8 litru čerstvé šťávy denně po dobu 3 dnů - s vyloučením všech ostatních potravin - pozitivně změnilo složení střevních bakterií a podpořilo úbytek hmotnosti po dobu až 2 týdnů po intervenci.
Čerstvé šťávy jako prebiotikum
Čerstvě lisované šťávy obsahují živiny, které fungují jako prebiotika. Co jsou prebiotika? Jde o specifický druh sacharidů, kterými se krmí hodné střevní bakterie. Když se jim prebiotik nedostává, trávicí systém trpí a vy s ním.
- Účastníci studie pili 3 dny jen čerstvé šťávy a následujících 14 dní jedli svou obvyklou stravu.
- Už 4. den zaznamenali výzkumníci zkvalitnění střevního mikrobiomu (zvýšil se podíl hodných bakterií a snížil obsah škodlivých) - testováno ze stolice. Kvalita mikrobiomu se částečně vrátila směrem k původní až 17. den.
- 4. den byl zaznamenán také úbytek hmotnosti u všech účastníků (přirozeně), ale co je zajímavé: sníženou hmotnost si účastníci udrželi až do konce pozorování (17. den), a to i přesto, že se vrátili k původnímu stravování.
- V krvi účastníků se zvýšilo množství oxidu dusnatého, který působí jako vazodilatátor (rozšiřuje cévy).
- V moči účastníků se snížil obsah malondialdehydu (marker peroxidace lipidů; tato látka sice má v těle nějaké pozitivní účinky, ale převažují ty negativní - je jí připisován vliv na propuknutí Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, genové mutace a stárnutí).
- Účastníci se i po skončení studie (17. den) cítili lépe než před ní.
Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28526852/