- 200 g mouky
- 1 vejce
- 100 g špenátu
Domácí špenátové nudle ze šnekového odšťavňovače
Odšťavněte špenát a zamíchejte šťávu do těsta. Pak znovu zapněte odšťavňovač a během chvíle proměňte těsto v nudle.
Těstoviny umí vyrobit většina horizontálních šnekových odšťavňovačů. Stačí, aby měly ve výbavě zaslepené síto (také nazývané homogenizační pouzdro) a nástavce na různé tvary těstovin. Prémiové odšťavňovače, jako třeba Sana, Omega nebo Hurom, toto příslušenství mají. Mít doma tuhle možnost berte jako další krok k tomu, jak mít v jídelníčku co nejméně zpracovaných potravin. Vyrobit si těstoviny jen z několika málo surovin je strašně jednoduché!
Budete potřebovat
Krok 1
Odšťavněte špenát. Pokud má váš odšťavňovač hrubé i jemné síto, použijte jemné. Do receptu budete potřebovat asi 3 polévkové lžíce špenátové šťávy.
Krok 2
Smíchejte všechny suroviny a vypracujte těsto. K hnětení můžete použít food processor nebo domácí pekárnu. My použili domácí pekárnu Sana.
Krok 3
Z těsta vyválejte krátké válečky, které se vejdou do plnicí trubice odšťavňovače.
Krok 4
Připravte si sušák na těstoviny, abyste na něj mohli nudle přemístit hned, jak vyjdou z odšťavňovače. Místo sušáku můžete použít pomoučenou utěrku.
Krok 5
Do odšťavňovače dejte homogenizační pouzdro a nasaďte nástavec požadovaného tvaru (špagety, tenké nudle, ploché nudle...). Válečky těsta vkládejte do plnicí trubice, vždycky jen jeden naráz. Až budou nudle vycházet, nastříhejte si je podle potřeby nůžkami a hned dejte na sušák nebo utěrku.
Krok 6
Nechte nudle několik minut proschnout a pak je uvařte, jak jste zvyklí. Pamatujte ale, že čerstvé těstoviny budou hotové daleko dřív než sušené z obchodu. Většinou se uvaří za méně než 5 minut. Uvařené těstoviny slijte přes cedník a propláchněte studenou vodou.
Krok 7
A můžete jíst! Servírujte nudle s vaší oblíbenou omáčkou.
Na recept jsme použili odšťavňovač Sana 707, ale v našem e-shopu najdete víc odšťavňovačů, které umí těstoviny: