Šťáva z odstředivky není vhodná k dalšímu skladování - musíte ji vypít hned, protože rychle oxiduje. Pokud chcete odšťavňovat do zásoby, potřebujete šnekový nebo dvouhřídelový odšťavňovač, které pracují za nízkých otáček. Ty do šťávy nevhánějí vzduch, takže má o dost delší trvanlivost. Za dobrého skladování vám vydrží čerstvá okolo 24 hodin.
Odšťavňujte do zásoby: Jak to udělat, aby šťáva zůstala čerstvá?
Ať už jedete nějakou kúru, nebo prostě jen chcete vydržet u každodenního pití čerstvých šťáv, vyplatí se si to co nejvíc usnadnit. Nemusíte odšťavňovat dvakrát denně. Pokud máte šnekový nebo dvouhřídelový odšťavňovač a k tomu vakuový džbán, můžete směle lisovat šťávu i do zásoby.
#1 Odšťavňujte za nízkých otáček
#2 Používejte vakuový džbán
Šťávu, kterou chcete uchovat na večer nebo na druhý den ráno, přelijte do vakuového džbánu. Vzduch z nádoby odsajete jednoduše pomocí několika zapumpování. Džbán pak dejte do lednice.
Ps. Vakuový džbán si můžete vybrat jako dárek k nákupu odšťavňovače, nebo si ho za pár peněz dokoupit zvlášť.
#3 Vezměte si šťávu s sebou ve vzduchotěsné nádobě
Chcete si vzít štávu do auta, do práce? Přelijte ji po odšťavňování (nebo z vakuového džbánu) do vzduchotěsné lahve a vyražte. Jen pamatujte, že šťáva by neměla být příliš dlouho mimo lednici. Buď ji včas vypijte (v létě o to dříve), nebo dejte do lednice či chladicího boxu, jakmile se k nim dostanete.