Odšťavňování třešní je pro mnohé tak trochu odrazující, protože na jednu skleničku šťávy potřebujete docela dost třešní, které musíte nejdřív jednu po druhé vypeckovat. Ale jinak se třešně odšťavňují úplně v pohodě i samotné a třešňová šťáva chutná dokonale. No a kdybyste si to chtěli přece jen usnadnit, odšťavňujte třešně jen jako doplňkové, například jimi ovoňte šťávu z melounu. Tip: Společně s třešněmi odšťavněte jeden stonek máty.
Jak na odšťavňování malin, třešní, meruněk a dalších letních plodů?
Některé druhy letního ovoce se neodšťavňují úplně snadno, ale zase by byla škoda držet je od odšťavňovače dál. Jak na to?
Třešně
Jahody, maliny a borůvky
Jahody a maliny není zas takový problém odšťavnit, tedy pokud nejsou přezrálé. Problém je spíš v tom, že na jednu sklenici potřebujete relativně velké množství plodů, hlavně v případě malin. Borůvky se zas v odšťavňovači spíš jen tak rozmažou. Řešením je odšťavňovat tyhle suroviny jako doplňkové - přihoďte jich do odšťavňovače jen trošku, ke svému oblíbenému mixu. Ono se to nezdá, ale i tři nebo čtyři jahody drink krásně ovoní a udělají z pití šťáv ještě víc návykovou věc, než byla doposud.
Meruňky, broskve, švestky a nektarinky
Máte na zahradě nějaké ty ovocné stromy - meruňku, broskev, švestku atd. - a malovali jste si, že část úrody skončí v odšťavňovači? Pak vás možná nemile zaskočilo, když se vám z něj místo šťávy řinula spíš kaše. Jaké je řešení? Meruňky, broskve a další peckovice se vám podaří snáz vylisovat, pokud si k tomu vyberete plody ještě pevné a tvrdé a budete je prokládat ideálně mrkví, jablkem, nebo jiným tvrdším ovocem/zeleninou (už kvůli tomu, aby šťáva nebyla tak hustá). Ale ani v případě, že už máte ovoce přezrálé, nemusíte házet odšťavňovač do žita - tedy pokud máte ten horizontální šnekový. Jednoduše vyměňte odšťavňovací síto za homogenizační pouzdro, změklé ovoce zhomogenizujte a vzniklé pyré pak přimíchejte do šťávy z jiného, momentálně lépe odšťavnitelného ovoce. P.S.: Takhle můžete postupovat i s banánem, který je neodšťavnitelný v každém případě.
Pozor, odstředivka si s letními plody moc nerozumí!
Máte doma odstředivý odšťavňovač a přesto byste si chtěli užívat šťáv ze všech plodů léta? Máte podstatně horší pozici, než majitelé šnekových a dvouhřídelových odšťavňovačů, ale přesto můžete zkusit odšťavňovat bobule a peckovice aspoň jako doplňkové. Až si příště budete připravovat svůj mix z jablek, citrusů, nebo mrkví, prostě přihoďte pár jahod či třešní. Výsledek nebude tak dobrý, jako u šnekových odšťavňovačů - ale uvidíte, jestli vám ozvláštnění v této podobě bude stačit. V každém případě samotné jahody, třešně, meruňky, nebo maliny odšťavňovat nejde (respektive s mizivou či nulovou výtěžností).
---------------
Chcete odšťavňovat větší množství rybízu?
Které odšťavňovače jsou nejuniverzálnější, a tedy vhodné i pro odšťavňování letních plodů?