###message
Novinka!
Zavřít okno

Jak odšťavňovat rybíz, aby to šlo hladce? Rady pro všechny typy odšťavňovačů

Pokud chcete odšťavňovat rybíz a s minimálním úsilím z něj získat co nejvíc šťávy, poradíme vám, jak na to se šnekovým, dvouhřídelovým, odstředivým i ručním odšťavňovačem nebo moštovačem. Který je na rybíz nejlepší a který ho zvládá nejhůře?

odšťavňování rybízu
odšťavňování rybízu

Postupy vycházejí z našeho osobního testování a zkušeností, které sbíráme už přes 20 let. Odšťavňovač – tedy pokud je vybraný a používaný správně – vám zajistí čistou rybízovou šťávu bez peciček, kterou dále využijete pro výrobu džemů, sirupů nebo vína. Rybíz nemusíte svařovat ani pasírovat přes cedník a kolikrát se vyhnete i otrhávání ze stopek.

moštovač
moštovač

#1 Moštovač

Moštovače jsou ruční lisy (bez přívodu elektřiny), které se obsluhují jednoduchým točením páky nebo použitím hydraulické panenky. Dá se s nimi zpracovat i velké množství rybízu za rozumnou dobu (získáte třeba 50 litrů šťávy za hodinu). Abyste dosáhli důkladnějšího vylisování, rybíz před vložením do moštovače trochu pomačkejte šťouchadlem na brambory. Stopky mohou zůstat na svém místě, protože šťáva se filtruje přes tkaninu a stopky zůstanou uvnitř moštovače.

Sana Juicer EUJ-828
Sana Juicer EUJ-828

#2 Vertikální šnekový odšťavňovač

Vertikály jsou mezi elektrickými odšťavňovači jedničkou na odšťavňování rybízu. Pokud chcete lisovat větší množství rybízu (nad litr šťávy), je lepší ho odstopkovat nebo aspoň částečně. Odšťavňovač tak bude pracovat delší dobu, než ho budete muset rozebrat a pročistit od nahromaděných zrníček. Naštěstí je rozebrání a zběžný oplach dílů (hlavně síta) potřeba až po několika litrech šťávy. Čas na pročištění poznáte tak, že se odšťavňovač začne hltit a nestíhá. Pokud odšťavňujete rybíz jen v rámci receptu, stopky otrhávat nemusíte.

Sana Juicer EUJ-707
Sana Juicer EUJ-707

#3 Horizontální šnekový odšťavňovač

Horizontály si poměrně snadno poradí s menším množstvím rybízu cca do pár sklenic šťávy. Pro lepší průchod rybízu odšťavňovačem nechte bobule na stopkách a jednotlivé hrozny vhazujte pomalu. Pokud jsou některé hrozny příliš dlouhé, je vhodné je před vhozením přestřihnout, aby se zbytečně nemotaly na šnek.

Koju Juicer
Koju Juicer

#4 Ruční odšťavňovač

Práce s ručním lisem je zdlouhavější, ale pokud vám to nevadí, získáte s ním stejně kvalitní šťávu jako s horizontálním šnekovým odšťavňovačem. I v tomto případě nechte rybíz na stopkách a přestřihněte dlouhé hrozny, půjde to lépe. Na větší množství to ale z důvodu pracnosti nebude.

odstředivý odšťavňovač
odstředivý odšťavňovač

#6 Odstředivý odšťavňovač

Odstředivka je na tom podobně jako dvouhřídelový odšťavňovač – lisování samotného rybízu je nemožné. Odšťavňovač se sice neucpe, ale výtěžnost bude velmi nízká. Proto můžete odšťavňovat rybíz opět jen v rámci receptu, pro ovonění drinku z jiného ovoce a zeleniny. Co se týká stopek, je jedno, jestli je ponecháte nebo otrháte.

černý rybíz
černý rybíz

Odšťavňování černého rybízu

A co černý rybíz? S tím je to složitější.

  • Černý rybíz zvládne nejlépe vertikální šnekový odšťavňovač, ale jen pokud použijete hrubé síto (to bývá součástí příslušenství většiny prémiových odšťavňovačů). Tímto způsobem můžete získat klidně i plnou sklenici (nebo několik), akorát počítejte s tím, že šťáva bude díky vysokému obsahu pektinu docela hustá.
  • S horizontálním šnekovým odšťavňovačem doporučujeme lisovat černý rybíz jen v rámci receptu. Pokud ho budete zpracovávat samotný, vytvoří v odšťavňovači mazlavou kaši a výtěžnost nebude nijak slavná.
  • Výsledky lisování černého rybízu na moštovači jsou nejisté, protože husté šťávě se nebude chtít přes filtrační sáček tak snadno. Můžete to zkusit a pak nám dát vědět :)
  • Ostatní typy odšťavňovačů jsou na černý rybíz nevhodné.
Angel Juicer 7500
Angel Juicer 7500

#5 Dvouhřídelový odšťavňovač

Dvouhřídelové odšťavňovače předvádějí nejlepší výsledky při lisování kořenové a listové zeleniny, s rybízem je to ale přesně naopak. Na lisování samotného rybízu jsou naprosto nevhodné, protože se začnou rychle ucpávat. Pokud máte přece jen chuť dodat svému šťávovému mixu trochu rybízového akcentu, pár bobulí otrhaných ze stopek odšťavňovač utáhne.  

Poradíme vám!

Pokud se chcete zeptat na odšťavňování rybízu nebo cokoli jiného ohledně odšťavňovačů, jsme vám k dispozici!

800 110 990
cz‌‌M‌‌eujuicers.com

Publikováno: 4. července 2019