Hledáte odšťavňovač na rybíz, maliny, aronii?
Zavřít okno

Jak odšťavňovat rybíz, aby to šlo hladce? Rady pro všechny typy odšťavňovačů

Pokud chcete odšťavňovat rybíz a s minimálním úsilím z něj získat co nejvíc šťávy, poradíme vám, jak na to se šnekovým, dvouhřídelovým, odstředivým i ručním odšťavňovačem nebo moštovačem. Který je na rybíz nejlepší a který ho zvládá nejhůře?

nejlepší odšťavňovač na rybíz
nejlepší odšťavňovač na rybíz

Postupy vycházejí z našeho osobního testování a zkušeností, které sbíráme už přes 25 let. Odšťavňovač – tedy pokud je vybraný a používaný správně – vám zajistí čistou rybízovou šťávu bez peciček, kterou dále využijete pro výrobu džemů, sirupů nebo vína. Rybíz nemusíte svařovat ani pasírovat přes cedník a kolikrát se vyhnete i otrhávání ze stopek.

šnekový odšťavňovač na rybíz
šnekový odšťavňovač na rybíz

#1 Horizontální šnekový odšťavňovač

Existuje jeden horizontál, který se díky své schopnosti odšťavnit litry a litry rybízu naprosto vymyká všem (nejen horizontálním) odšťavňovačům na trhu, a to je Sana Supreme 727, případně jeho vylepšená celonerezová verze Sana Ultimate 929. Za hodinu zpracujete velmi hrubým odhadem 12-15 kg rybízu. Rybíz můžete nechat na stopkách a lisovat jeden kýbl za druhým třeba celý den v kuse. Aktuálně nejsou na trhu lepší odšťavňovače na rybíz (včetně bílého a černého), naopak je těžké najít vůbec nějaký další. Kromě rybízu s nimi odšťavníte i velká množstí malin, ostružin, rakytníku, angreštu nebo aronie.

Většina ostatních horizontálů si poměrně snadno poradí s menším množstvím rybízu cca do pár sklenic šťávy. Pro lepší průchod rybízu odšťavňovačem nechte bobule na stopkách a jednotlivé hrozny vhazujte pomalu. Pokud jsou některé hrozny příliš dlouhé, je vhodné je před vhozením přestřihnout, aby se zbytečně nemotaly na šnek.

moštovač
moštovač

#2 Moštovač

Moštovače jsou ruční lisy (bez přívodu elektřiny), které se obsluhují jednoduchým točením páky nebo použitím hydraulické panenky. Dá se s nimi zpracovat i velké množství rybízu za rozumnou dobu (získáte třeba 50 litrů nebo i 100 litrů šťávy za hodinu). Abyste dosáhli důkladnějšího vylisování, rybíz před vložením do moštovače trochu pomačkejte šťouchadlem na brambory. Stopky mohou zůstat na svém místě, protože šťáva se filtruje přes tkaninu a stopky zůstanou uvnitř moštovače.

šnekový odšťavňovač Sana 878
šnekový odšťavňovač Sana 878

#3 Vertikální šnekový odšťavňovač

Aktuálně dostupné vertikály nejsou příliš vhodné na lisování samotného rybízu. Zvládnou menší množství (třeba misku) nebo lisování v kombinaci s jinými druhy ovoce a zeleniny, například s jablky nebo mrkví. Rybíz otrhejte ze stopek.

Koju Juicer
Koju Juicer

#4 Ruční odšťavňovač

Práce s ručním lisem je zdlouhavější, ale pokud vám to nevadí, získáte s ním stejně kvalitní šťávu jako s horizontálním šnekovým odšťavňovačem. I v tomto případě nechte rybíz na stopkách a přestřihněte dlouhé hrozny, půjde to lépe. Na větší množství to ale z důvodu pracnosti nebude.

Angel Juicer 7500
Angel Juicer 7500

#5 Dvouhřídelový odšťavňovač

Dvouhřídelové odšťavňovače předvádějí nejlepší výsledky při lisování kořenové a listové zeleniny, s rybízem je to ale přesně naopak. Na lisování samotného rybízu jsou naprosto nevhodné, protože se začnou rychle ucpávat. Pokud máte přece jen chuť dodat svému šťávovému mixu trochu rybízového akcentu, pár bobulí otrhaných ze stopek odšťavňovač utáhne.  

Sage Nutri Juicer Cold XL 2
Sage Nutri Juicer Cold XL 2

#6 Odstředivý odšťavňovač

Odstředivka je na tom podobně jako dvouhřídelový odšťavňovač – lisování samotného rybízu je nemožné. Odšťavňovač se sice neucpe, ale výtěžnost bude velmi nízká. Proto můžete odšťavňovat rybíz opět jen v rámci receptu, pro ovonění drinku z jiného ovoce a zeleniny. Co se týká stopek, je jedno, jestli je ponecháte nebo otrháte.

černý rybíz
černý rybíz

Odšťavňování černého rybízu

  • Černý rybíz zvládne nejlépe Sana Supreme nebo Sana Ultimate.
  • Pokud máte vertikální šnekový odšťavňovač, jakž takž to půjde, ale jen pokud použijete hrubé síto (to bývá součástí příslušenství většiny prémiových odšťavňovačů). Tímto způsobem můžete získat klidně i plnou sklenici (nebo několik), akorát počítejte s tím, že šťáva bude díky vysokému obsahu pektinu docela hustá.
  • S horizontálním šnekovým odšťavňovačem (vyjma Sany Supreme a Ultimate) doporučujeme lisovat černý rybíz jen v rámci receptu. Pokud ho budete zpracovávat samotný, vytvoří v odšťavňovači mazlavou kaši a výtěžnost nebude nijak slavná.
  • Výsledky lisování černého rybízu na moštovači jsou nejisté, protože husté šťávě se nebude chtít přes filtrační sáček tak snadno. Můžete to zkusit a pak nám dát vědět :)
  • Ostatní typy odšťavňovačů jsou na černý rybíz nevhodné.

Poradíme vám!

Pokud se chcete zeptat na odšťavňování rybízu nebo cokoli jiného ohledně odšťavňovačů, jsme vám k dispozici! Můžete nám třeba napsat seznam toho, co chcete odšťavňovat, a my vám pošleme nezávazný seznam odšťavňovačů nejvhodnějších pro vás.

800990660 (Po-Čt 8-16, Pá 8-13)
kontaktní formulář ►

výhody eujuicers
výhody eujuicers
Publikováno: 27. června 2024