Jak využít odpad z odšťavňování: Ovesné sušenky
Myslíte si, že je škoda vyhazovat dužinu po odšťavňování? Použijte ji při dalším vaření nebo pečení!
Znáte iniciativu zachranjidlo.cz? Právě odtud jsme vzali inspiraci na další využití odpadu z odšťavňování. Minule jsme vám ukázali, jak si udělat zeleninový vývar, dnes to budou ovesné sušenky!
Suroviny pro 14 sušenek
- 3/4 hrnku | ovocný odpad z odšťavňování
- 1/2 hrnku | ovesné vločky
- 1/2 hrnku | polohrubá mouka (ideálně celozrnná)
- 4 lžíce | olej
- 2 lžíce | cukr
- 1 lžička | skořice
- hrst | slunečnicová semínka
Postup
V misce smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici a slunečnicová semínka. Potom přidejte mokré suroviny – odpad z odšťavňování a olej – a vypracujte těsto. Pokud bude moc mokré, přidejte trochu vloček nebo mouky, naopak když bude příliš suché a nebude držet v kompaktním tvaru, přidejte malé množství oleje. Z těsta vytvarujte sušenky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě 10-15 minut na 180 °C.
Celková doba přípravy: 25 minut