Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Nová studie ukázala, že listová zelenina brání zhoršování paměti

Jen půl šálku špenátu, který si ode dneška každý den odšťavníte, udělá velký rozdíl mezi vámi a tím, kdo tak neučiní!

odšťavňování listové zeleniny
odšťavňování listové zeleniny

Paměť, jako by vám bylo o 11 let méně

S věkem se obvykle přirozeně zhoršují kognitivní funkce (paměť, soustředění, pozornost, rychlost a porozumění informacím) a mnohým se bohužel nevyhne Alzheimerova choroba. A protože na ni zatím neexistuje lék, který by ji vyléčil, nejdůležitější je prevence.

Mozek je třeba soustavně zaměstnávat a vyživovat. Určitě víte, že mu prospívají ryby a ořechy, také je důležité se hýbat a pořádně spát. Nová studie univerzity v Chicagu (Chicago´s Rush University Medical Center) ale přišla na poli prevence chorob mozku se zásadním objevem: pokud budete denně jíst listovou zeleninu, „omladíte“ tím svůj mozek až o 11 let!

odšťavňování špenátu
odšťavňování špenátu

Stačí jen půl šálku listové zeleniny denně

Studie se zúčastnilo 960 lidí ve věku 58-99 let. Po dobu 5-10 let výzkumníci sledovali jejich jídelníček a podle množství zkonzumované listové zeleniny rozdělili účastníky do pěti skupin.

  • Nejpoctivější skupina, která jedla jednu až dvě porce listové zeleniny denně*, uspěla u každoročních testů paměti a myšlení stejně, jako lidé v průměru o 11 let mladší.
  • Naopak skupina, která se listové zelenině vyhýbala, zaznamenala zhoršení.

*Jednou porcí se myslí půl šálku špenátu či kapusty, NEBO jeden šálek hlávkového či jiného salátu. 

Studie brala v potaz i jiné faktory, které mohou kondici mozku ovlivňovat, jako je způsob stravování, kouření, hmotnost a další. Výzkumníci také poznamenávají, že poznatky studie nejsou důkazem, že listová zelenina zabrání vzniku demence nebo zpomalí stárnutí mozku, nicméně je tu prokazatelná spojitost mezi konzumací listové zeleniny a zdravím mozku. Předpokládá se, že za příznivé účinky je zodpovědný obsah folátů (sloučenin kyseliny listové) a luteinu (silný antioxidant).

zeleninová šťáva
zeleninová šťáva

Odšťavňujte špenát, není ve šťávě cítit

Ze zelené šťávy nebo salátu na talíři není každý zrovna nadšen. Bystřejší mozek teď i ve stáří je ale skvělou odměnou, kvůli které stojí za to se překonat! Vezměte půl šálku špenátu a odšťavněte ho třeba s jablky, pomerančem a mrkví. Právě špenát má velmi jemnou, snadno maskovatelnou chuť. Jako druhý v pořadí můžete zkusit polníček.

Výhodou odšťavňování je, že díky snadnější stravitelnosti získá tělo ze šťáv až 4x více živin, než ze zeleniny zkonzumované v celku. To je 4x více elixíru mládí pro váš mozek!

šnekový odšťavňovač Sana
šnekový odšťavňovač Sana

Jak odšťavňovat listovou zeleninu?

S výběrem odšťavňovače je to jednoduché, protože jediný, který listovou zeleninu nezvládne, je ten odstředivý. Proto vybírejte mezi nízkootáčkovými:

  • Jednohřídelový (šnekový) odšťavňovač je nejlepší volbou pro každodenní pohodlné odšťavňování prakticky jakýchkoli surovin. Pokud budete ve větší míře zpracovávat listovou (a kořenovou) zeleninu, vyberte si spíš horizontální, než vertikální. 
  • Dvouhřídelový odšťavňovač dostane ze surovin i poslední kapičku šťávy a na listovku je přímo machr. Odšťavňuje ji prakticky sám, stačí mu jen podávat listy.

Víte, že…?

Nízkootáčkové odšťavňovače zpracovávají ovoce a zeleninu šetrně a nevhánějí do ní příliš mnoho vzduchu. Díky tomu vydrží šťáva déle čerstvá a déle v ní vydrží i vitamíny. A hlavně v ní není pěna, takže si i pochutnáte!

Publikováno: 10. ledna 2018