Odšťavňování aronie: S jakými odšťavňovači ano a s jakými ne?
Aronii můžete znát také pod názvem černý jeřáb nebo temnoplodec. Na její odšťavňování je nejlepší horizontální šnekový odšťavňovač, naopak s ostatními typy lisů to tak hladce nepůjde.
Jak odšťavňovat aronie?
- Aronie má docela tvrdé bobule, a proto je doporučujeme odšťavňovat jedině s horizontálním šnekovým odšťavňovačem. Má vysokou výtěžnost a vylisujete i větší množství bobulí.
- Bobule vhazujte po malých dávkách. Maximálně malou hrst a počkat, dokud se nezpracuje.
- Samostatné odšťavňování není problém (např. za účelem výroby sirupu), ale obecně je lepší kombinovat aronii s jiným ovocem nebo zeleninou. Proč? Na jednu skleničku čisté aroniové šťávy byste potřebovali opravdu hodně bobulí :) A pokud ji chcete pít, samotná je stejně nepitelná (kyselá).
- Aronie rostou na stromě nebo na keři. Více šťávy získáte z bobulí z keře.
#1 Horizontální šnekový odšťavňovač je na aronii jediný vhodný. Vůbec nejlepší je Sana Supreme, dobré výsledky budou i se Sanou 707.
#2 Ruční lisy na aronii nedoporučujeme, ale pokud už nějaký lis máte, pár bobulí na něm určitě vylisujete. Jen to bude trvat dlouho a výtěžnost bude nevalná.
#3 Odstředivý odšťavňovač možná udělá nějakou službu, pokud přihodíte pár bobulí aronie k jinému ovoci a zelenině - šťávu trochu dochutí a ovoní. Celkově ale nedoporučujeme. Výtěžnost bude mizerná.
#4 Dvouhřídelový odšťavňovač určitě není vhodný. Tvrdé bobule by mohly poškodit díly.
#5 Vertikální šnekový odšťavňovač je na tom stejně jako dvouhřídelový, i tady hrozí prasknutí dílů.