- bude to rychlé,
- bude to levné,
- ve zmrzlině nebudou žádné nežádoucí přísady
- a můžete sníst víc, než obvykle, protože domácí sorbet neobsahuje tolik kalorií.
Osvěžte se banánovým sorbetem a domácí zmrzlinou
Pokud už jste někdy odšťavňovali banány, pak už asi víte, že to moc nejde. Místo šťávy získáte spíš kaši, která odchází otvorem pro odpadní drť. S horizontálním odšťavňovačem ale můžete z banánů připravit úžasný sorbet nebo zmrzlinu. Právě teď v létě je nejvyšší čas to zkusit.
Proměňte kuchyni ve zmrzlinářství
Zmrzlinu nebo sorbet zvládne většina horizontálních odšťavňovačů, protože v jejich vybavení je obvykle homogenizační pouzdro. Kdo má tedy doma Sanu 707 nebo třeba Omegu 8006, může je kromě odšťavňování využít právě na výrobu sorbetu a zmrzliny, nebo i dětských přesnídávek, oříškových másel a těstovin.
Když se pustíte do výroby domácího sorbetu a zmrzliny, má to hned několik výhod:
Lehký banánový sorbet
I když si chcete udržet štíhlou postavu, neznamená to, že se musíte v létě vzdát zmrzliny. Nahraďte jí sorbetem, jehož jedinou surovinou je pouze ovoce. Na 1 porci banánového sorbetu postačí 1 hodně zralý banán. A bude chutnat i dětem.
Postup přípravy:
- Nakrájejte banán na kolečka a rozložte na talíř nebo menší plech vyložený pečicím papírem.
- Dejte do mrazáku na 2 až 3 hodiny.
- Vložte do odšťavňovače homogenizační pouzdro a postupně vkládejte zmrzlý banán.
- Vzniklý sorbet rozmělněte vidličkou.
- Kopečkovací lžící na zmrzlinu naservírujte sorbet do misky.
Tip: Příště s banánem zhomogenizujte i několik jahod nebo přidejte šťávu z půlky citronu.
Poctivá smetanová zmrzlina
Druhý recept už tak dietní není, ale určitě je lepší, než přeslazené nanuky nebo ošizené polárkové dorty z obchodu.
Ingredience:
- 300 g banánů
- šťáva z 1 citronu
- med nebo javorový sirup
- ½ lžičky vanilkového cukru
- 50 ml plnotučného nebo polotučného mléka
Postup přípravy:
- Banány nakrájejte na silnější kolečka a rozložte na talíř nebo menší plech vyložený pečicím papírem.
- Dejte do mrazáku na 2 hodiny.
- Od chvíle, kdy jste vložili banán do mrazáku, vyčkejte 1 hodinu.
- Nyní smíchejte zbylé suroviny. Med nebo javorový sirup můžete přidat, pokud jsou banány málo sladké.
- Směs dejte na 1 hodinu do mrazáku.
- Po uplynutí předepsané doby vytáhnete banány i směs. Zmrzlou směs rozkrájejte na podélné pásky.
- Do odšťavňovače dejte homogenizační pouzdro a nasaďte nástavec na zmrzlinu.
- Střídavě vhazujte banány a pásky směsi.
- Výslednou směs můžete nechat ještě jednou projít přístrojem.
- Nyní můžete zmrzlinu podávat nebo jí ještě na chvíli uložit do mrazáku.
Povedlo se vám to?
Hoďte nám fotku své zmrzliny z odšťavňovače třeba na náš Facebook!