Pohodlněji už to asi nepůjde...
Zavřít okno

Osvěžte se banánovým sorbetem a domácí zmrzlinou

Pokud už jste někdy odšťavňovali banány, pak už asi víte, že to moc nejde. Místo šťávy získáte spíš kaši, která odchází otvorem pro odpadní drť. S horizontálním odšťavňovačem ale můžete z banánů připravit úžasný sorbet nebo zmrzlinu. Právě teď v létě je nejvyšší čas to zkusit.

Proměňte kuchyni ve zmrzlinářství

Zmrzlinu nebo sorbet zvládne většina horizontálních odšťavňovačů, protože v jejich vybavení je obvykle homogenizační pouzdro. Kdo má tedy doma Sanu 707 nebo třeba Omegu 8006, může je kromě odšťavňování využít právě na výrobu sorbetu a zmrzliny, nebo i dětských přesnídávek, oříškových másel a těstovin.

Banana ice cream
Banana ice cream

Když se pustíte do výroby domácího sorbetu a zmrzliny, má to hned několik výhod:

  • bude to rychlé,
  • bude to levné,
  • ve zmrzlině nebudou žádné nežádoucí přísady
  • a můžete sníst víc, než obvykle, protože domácí sorbet neobsahuje tolik kalorií.

Lehký banánový sorbet

I když si chcete udržet štíhlou postavu, neznamená to, že se musíte v létě vzdát zmrzliny. Nahraďte jí sorbetem, jehož jedinou surovinou je pouze ovoce. Na 1 porci banánového sorbetu postačí 1 hodně zralý banán. A bude chutnat i dětem.

Postup přípravy:

  1. Nakrájejte banán na kolečka a rozložte na talíř nebo menší plech vyložený pečicím papírem.
  2. Dejte do mrazáku na 2 až 3 hodiny.
  3. Vložte do odšťavňovače homogenizační pouzdro a postupně vkládejte zmrzlý banán.
  4. Vzniklý sorbet rozmělněte vidličkou.
  5. Kopečkovací lžící na zmrzlinu naservírujte sorbet do misky.

Tip: Příště s banánem zhomogenizujte i několik jahod nebo přidejte šťávu z půlky citronu.

Poctivá smetanová zmrzlina

Druhý recept už tak dietní není, ale určitě je lepší, než přeslazené nanuky nebo ošizené polárkové dorty z obchodu.

banana ice cream
banana ice cream

Ingredience:

  1. 300 g banánů
  2. šťáva z 1 citronu
  3. med nebo javorový sirup
  4. ½ lžičky vanilkového cukru
  5. 50 ml plnotučného nebo polotučného mléka

Postup přípravy:

  1. Banány nakrájejte na silnější kolečka a rozložte na talíř nebo menší plech vyložený pečicím papírem.
  2. Dejte do mrazáku na 2 hodiny.
  3. Od chvíle, kdy jste vložili banán do mrazáku, vyčkejte 1 hodinu.
  4. Nyní smíchejte zbylé suroviny. Med nebo javorový sirup můžete přidat, pokud jsou banány málo sladké.
  5. Směs dejte na 1 hodinu do mrazáku.
  6. Po uplynutí předepsané doby vytáhnete banány i směs. Zmrzlou směs rozkrájejte na podélné pásky.
  7. Do odšťavňovače dejte homogenizační pouzdro a nasaďte nástavec na zmrzlinu.
  8. Střídavě vhazujte banány a pásky směsi.
  9. Výslednou směs můžete nechat ještě jednou projít přístrojem.
  10. Nyní můžete zmrzlinu podávat nebo jí ještě na chvíli uložit do mrazáku.

 Povedlo se vám to?

Hoďte nám fotku své zmrzliny z odšťavňovače třeba na náš Facebook!

Publikováno: 13. srpna 2015