sso

Parní odšťavňovače jsou sice jednoduché, ale pozor na nutriční hodnotu šťávy

Vypadá podobně jako hrnec na zavařování, ale místo kompotů a marmelád produkuje sladkou a voňavou ovocnou šťávu. Bývá relativně levný, snadno se používá, ale jeho použití, zvláště pokud vám kromě chuti záleží i na zdraví, příliš nedoporučujeme.

šťávy 2
šťávy 2

V čem jsou výhody parního odšťavňovače?

Nejprve začneme tím, co je na parním odšťavňovači (známém i pod názvem moštovací hrnec) dobrého. Nespornou výhodou je jednoduché použití.

  • Spodní hrnec naplníte vodou, do horní části nasypete ovoce (nejčastěji měkké plody – rybíz, maliny) a přidáte cukr.
  • Stoupající pára pak z ovoce tlakem uvolňuje šťávu, která sítem stéká do středního sběrného hrnce.
  • Odtud pak hadičkou vytéká čistá šťáva do připravené nádoby.

Páru si nechte raději do sauny

Jak možná sami tušíte, odšťavňování v parním hrnci má jedno zásadní úskalí. Tím je vysoká teplota páry, která může překročit i 100° C. Výsledná šťáva má sice krásnou barvu, sladkou chuť i dlouhou trvanlivost, její nutriční hodnota je ale téměř nulová. Vysokou teplotou z ovoce odstraníte živiny, vitamíny i minerály a pijete tak pouze sladkou vodu.

Závěrečná rada tedy zní – pokud chcete ovocnými šťávami udělat i něco pro své zdraví, sáhněte raději po některém z osvědčených nízkootáčkových dvouhřídelových či šnekových odšťavňovačů, které v ovocné šťávě zachovají maximum prospěšných látek.

Publikováno: 15. listopadu 2013
###message