Rajčatová polévka: Odšťavněte tyhle suroviny a ohřejte
Přiznivci rychlých receptů, zbystřete! Tahle rajská polévka bude na stole za pár minut.
Odšťavňovač můžete používat i při vaření. V případě rajské polévky stačí odšťavnit tyhle suroviny a pak šťávu ohřát. Určitě ji ale nevařte, jinak znehodnotíte množství vitamínů a minerálů.
Suroviny
- 6-8 pevných rajčat
- 1/2 malé cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru (pro vertikální odšťavňovač ho nakrájejte na malé 1 cm kousky, pro horizontální a dvouhřídelový není třeba vůbec krájet)
- 1 střední mrkev
- několik snítek petržele
- 1 hrnek bazalky (volitelné)
- špetka pepře a soli pro dochucení
- pár kapek olivového oleje
Všechny suroviny musí být čerstvé. Neodšťavňujte gumovou mrkev, zvadlé bylinky ani příliš měkká rajčata. Pro odšťavňování je lepší použít rajčata cherry, odšťavní se snáze a s vyšší výtěžností.
Postup
- Všechnu zeleninu včetně cibule, petržele a bazalky odšťavněte. Začněte s bylinkami a postupně je prokládejte zeleninou.
- Šťávu přelijte do hrnce a ohřívejte na mírném plameni. Během ohřívání polévku míchejte, bude mít tendence se oddělovat. Ideální je použít metličku.
- Při ohřívání dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Před konzumací přimíchejte pár kapek oleje, aby tělo dokázalo zpracovat vitamíny rozpustné v tucích.
Tip
Pro hustější konzistenci polévky můžete přidat trochu smetany. Přimíchejte ji během ohřívání.