Rychlý tip, jak se detoxikovat s červenou řepou
Unavují vás teď po Novém roce všudypřítomné návody na řádnou detoxikaci, která se často neobejde bez zásadního odlehčení jídelníčku a pití nejrůznějších „lektvarů“? Jestli se nechcete moc omezovat, ale přitom byste pro sebe rádi něco udělali, s odšťavňovačem v kuchyni máte v podstatě vyhráno.
Očistné účinky mají totiž naprosto všechny druhy čerstvě vylisovaných šťáv – a nejvíc ty, které byly připraveny z tmavých plodů. Čím tmavší ovoce nebo zelenina je, tím je na poli detoxikace silnější.
Královnou očisty je ale červená řepa. A protože jsou její detoxikační účinky opravdu silné, je třeba s ní zacházet spíše jako s lékem.
Pokud tedy nejste na šťávu z červené řepy zvyklí, začínejte pozvolna – denně si připravte jen 100 ml a určitě je smíchejte ideálně s mrkvovou šťávou, která musí ve směsi převládat (min. 300 ml).
Teprve později množství šťávy z červené řepy opatrně zvyšujte. Když to totiž přeženete, může se objevit očistná reakce v podobě nevolnosti, pálení kůže a točení hlavy. Pokud se ale objeví i přesto, že jste dodrželi stanovené množství, vydržte! Nepříjemné příznaky časem vymizí a byla by škoda se kvůli nim červené řepě vyhýbat.
Kromě očistných schopností vám červená řepa nabízí:
- výrazné posílení imunity
- silnou prevenci proti rakovině (doporučuje se i přímo při léčbě a rekonvalescenci, protože chrání tělo před poškozením způsobeným chemoterapií a radioterapií)
- schopnost snížit krevní tlak, hlavně při užívání společně s kvalitním včelím medem
- podporu krvetvorby
- podporu dobrého psychického stavu, což se zvláště v zimě opravdu hodí!
Pozor! Při problémech s močovými kameny nebo metabolickými vadami je vhodné se šťávě z červené řepy raději vyhnout, případně se poradit s lékařem. Diabetici by si zas měli dopřávat jen menší množství (z důvodu velkého obsahu sacharózy).